Naziv viteza za posebne zasluge so prejeli Vladimir Nanut (zgoraj), Marko Kravos (spodaj) ter Denis Novato (desno). Foto: Radio Koper

Naziv viteza za posebne zasluge so prejeli Vladimir Nanut, ki je pred dvaintridesetimi leti v Trstu ustanovil danes mednarodno uveljavljeno menedžersko šolo, Marko Kravos, tržaški pisatelj, pesnik in prevajalec, ter harmonikar Denis Novato. Visoka državna priznanja jim bodo danes vročili na tržaški prefekturi.

Marko Kravos je avtor številnih pesniških in proznih del za odrasle ter otroke, ki so bila med drugim prevedena tudi v kitajščino. Samo v letu pandemije je izdal kar tri publikacije, dvojezične pravljice 'Hiša selivka', 'Poslanice v 12 zlogih' z nasveti za spopadanje s stisko v času koronavirusa ter pesniško zbirko 'Matični vosek', posvečeno jeziku. "Jezik, preko katerega oblizujemo stvari in drug drugega. Torej jezik tudi kot beseda in možnost opredelitve in identitete," se je izrazil Kravos. Marko Kravos državno odlikovanje razume kot priznanje za ustvarjalno delo in vlogo, ki jo ima kot posrednik med kulturami, pa tudi kot odraz odnosa Italije do Slovencev: "... ki bi morala do drugačnosti, do slovenstva na tem koncu imeti več občutka in pozornosti."

Z redom za posebne zasluge je Sergio Mattarella odlikoval tudi harmonikarja Denisa Novata, ki ima za seboj več kot 30-letno mednarodno glasbeno kariero. "Zagotovo mi ogromno pomeni to priznanje. Še zlasti, ker igram na ljudsko glasbilo, ki je bilo večkrat zanemarjeno, manj spoštovano kot druga glasbila."

Nekdanji svetovni prvak v igranju na diatonično harmoniko daje narodnozabavni glasbi svojevrsten pečat. Svoje delo rad povezuje tudi z dobrodelnimi prireditvami. V kratkem naj bi spet obiskal tudi papeža Frančiška in mu ob 30-letnici samostojne države podaril v Sloveniji izdelano harmoniko.