S koncertom Salzburških komornih solistov se danes v Piranu začenja Tartini festival, ki bo večino koncertov priredil konec avgusta in v prvih dneh septembra. Otvoritveni koncert pa že tretjič zapored pripravlja na dan obletnice postavitve spomenika Mojstru narodov na Tartinijevem trgu.

Predlani je Tartini festival v sodelovanju s Skupnostjo Italijanov in Občino Piran ob 120 letnici spomenika Antonia Dal Zotta prvič slavnostno obeležil ta dogodek in za svojo otvoritev na Tartinijev trg povabil sloviti ansambel I Solisti Veneti. Kaj pa so organizatorji pripravili za nocojšnji slavnostni koncert? Predsednica Skupnosti Italijanov, Manuela Rojec: "Letos smo se v sodelovanju s Tartini festivalom odločili, da v Piran povabimo Salzburške komorne soliste. Izvedli bodo koncert Osem letnih časov, štirih Vivaldijevih, štirih Piazzole, kot poklon Tatriniju."

Tako pa izvajalce predstavlja Jasna Nadles, umetniška vodja Tartini festivala: "Salzburški komorni solisti so eden najboljših poznanih mednarodnih orkestrov s Salzburga. Imajo velik ugled, da izvajajo glasbo vsak kot solist – s polnim žarom, z velikim zanosom, zato se nam je zdelo, da je to res odličen orkester, ki bi znal popestriti dogajanje v Piranu."

Salzburški ansambel pod vodstvom Lavarda Skoua Larsena bo poleg letnih časov izvedel Tartinijev koncert za flavto s slavnim italijanskim solistom Massimom Mercellijem, Tartini festival pa bo popestril piransko glasbeno življenje še z enajstimi koncerti med 22. avgustom in 8. septembrom

Lea Hedžet