Koprska občina je zaradi epidemioloških ukrepov podaljšala rok objave predloga izhodišč za pripravo občinskega podrobnega prostorskega načrta za območje nekdanjih Slavnikovih garaž. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Že zdaj je jasno, da imajo krajani Semedele številna vprašanja in pripombe o razgrnjenih načrtih. Te so temeljito pregledali, na spletni predstavitvi so jim jih razložili tudi arhitekti. Lastnik bi tam gradil pet stolpičev, garažno hišo in nadhod čez avtocesto.

Več stanovalcev Semedele se je že povezalo v iniciativo, ki meni, da bi objekti s sedmimi nadzemnimi etažami skupne višine več kot 25 metrov poslabšali kakovost bivalnega okolja, odmikov teh objektov od parcelne meje praktično ni ali so minimalni. Spomnijo, da Semedela drsi in da so se proti pozidavam izrekli že na zborih krajanov pred leti, njihove pripombe povzema Tamara Čok:

"O kakršnikoli gradnji, ki je višja od sedanje, se ne moremo pogovarjati. Predlagamo razlastitev ali zamenjavo tega zemljišča. Županu smo pisali, občino smo pozvali, naj podaljša roke, ker se v času koronakrize postopkov vključevanja javnosti ne da izpeljati, kot bi se moralo."

Na občini odgovarjajo, da je njena naloga prav v okviru postopka, ki poteka, preveriti, ali je projekt družbeno sprejemljiv. Župan Aleš Bržan bo v kratkem sklical sestanek s predstavniki novoustanovljene iniciative in skušal doseči dogovor. Nanj bo povabil tudi investitorja Alojza Gregorčiča. Ta pravi, da ima za gradnjo že denar soinvestitorja, da bo projekt občanom nudil javni prostor in parkirišča v garaži. In pravi, da vsaka novost prinese nekaj dobrega in slabega.

"Soglašam, razgled bo slabši, tudi sicer ne moremo govoriti o lepem razgledu zaradi zelenja. Se pa strinjam, bo slabši."

Po njegovem mnenju bo za krajane boljše, ko bodo območje povezali z nadhodom čez avtocesto. Priznava, da soglasja DARS-a še nima. Krajani začenjajo zbiranje podpisov, zapisali pa so že izhodišča za bolj prijazno ureditev območja.

Tjaša Škamperle