Foto: Radio Koper/Vesna Potočar Godnič

Izhodiščna točka za zanimivo pot je sežanska železniška postaja. Mateja Kralj, ki bo obiskovalce vodila po poti, pravi, da ima postaja pomembno mesto v Kosovelovi poeziji: "Železniška postaja, ki v bistvu povezuje Kosovelovo življenje z Ljubljano, krajem, kjer je sprva obiskoval realko in potem Filozofsko fakulteto, in Sežano, ko se je vračal v domov."

Približno dva kilometra poti obiskovalce vodi po devetih točkah, kjer se podrobno seznanijo z življenjem in delom velikega kraškega pesnika. Gre za doživljajsko pot, izpostavi Nina Ukmar iz Kosovelovega doma: "Polno doživimo Kosovela, na primer v gozdu slišimo bore, kako vršijo. Na eni izmed točk dobijo obiskovalci piškot, na katerem je izrisan znak za neskončnost, ki je tudi v eni izmed njegovih pesmi. Doživetje je tudi za tiste, ki Kosovela sploh ne poznajo."

Sladko okrepčilo na poti. Foto: Radio Koper

Literarni sprehod se zaključi v stavbi, kjer se je kraški pesnik rodil, je povedala Mateja Kralj. "Obiskovalci si lahko ogledajo tudi spominsko sobo, ki je že 45 let v drugem nadstropju v stanovanju Kosovelovih in je urejena v konstruktivističnem slogu."

Kulturno-turistični produkt V korak s Kosovelovem je lahko za sežansko občino trden temelj, ki omogoča številne nadgradnje v turistično in kulturno smer razvoja, saj gre za promocijo občine, mesta Sežana, vasi Tomaj, Kosovelove poti, Kosovelove domačije, predvsem pa Krasa v celoti.