Foto: Primorske novice

Šola, ki nosi ime po ajdovskem slikarju in grafiku Venu Pilonu, danes izvaja programa gimnazija in predšolska vzgoja. Obiskuje jo skoraj 500 dijakov iz širšega okoliša.

Korenine šole segajo v povojni čas, ko so v Ajdovščini oblikovali nižjo gimnazijo, višja gimnazija je začela delovati v šolskem letu 1951/1952, pripoveduje ravnatelj Andrej Rutar: "Od takrat se je zvrstilo precej različnih programov, od ekonomske, naravoslovne usmeritve, gimnazija pa je ta neka stalnica. Pred dobrimi dvajsetimi leti pa smo začeli z izvajanjem predšolske vzgoje."

Šola je vedno odgovarjala potrebam lokalnega okolja, in tako na primer izvajala program gradbeništva in tekstilstva. Tudi danes se z gospodarstvom pogovarjajo o možnostih oblikovanja programa s področja živilstva. Dijakom pa skušajo na različne načine nuditi vpogled na trg dela. "Senčenje je primer enodnevnega stika z mentorjem iz gospodarstva. V načrtu imamo krepiti karierno svetovanje že od prvega letnika naprej, ne samo z dijaki, ampak tudi zaposlenimi." še dodaja naš sogovornik.

Dijaka Matic Curk in David Bajec o tem, kaj jima je najbolj všeč. "Meni se zdi fajn to, da smo zelo povezani med sabo, tudi med drugimi geneacijami." / "Program šole je zelo dobro razvit in vključeni smo v mednarodne programe, kot je erasmus+."

Posebno podporo je šoli namenila tudi Občina Ajdovščina, ki je med letoma 2017 in 2020, subvencionirala stroške šolanja na programu gimnazija. Župan Tadej Beočanin: "Za občino je program gimnazija strateškega pomena in ukrep ocenjujem kot izjemno pozitivnega, tako kar se tiče povečanega vpisa v program gimnazije."

Jubilej bodo obeležili še s tremi okroglimi mizami, na katerih bodo sodelovali uspešni Pilonovci različnih generacij in poklicev.