Foto: Radio Koper/Blaž Močnik

V celem tednu se bo na dveh odrih zvrstilo več kot 70 izvajalcev. Novinarjem prvič - kot so zapisali, zaradi prostorske stiske - niso omogočili vstopa, prav tako letos ni ugodnejših kart za domačine. Po podatkih organizatorjev na Sotočju uživa 7.800 udeležencev iz 70 držav.

»Udeležbo sem načrtoval že več kot deset let, letos pa so me prijatelji prepričali, saj je to morda celo zadnja izvedba v tem prelepem okolju«.
»Prvič sem bil tukaj leta 2008. Všeč mi je narava, kristalno čista voda in domačini s svojo gostoljubnostjo.«

Ti sicer festivale sprejemajo zelo različno, nekatere moti hrup, prevelik vpliv na okolje, gneča, še vedno pa jim je večina naklonjena.

Foto: Radio Koper/Blaž Močnik

»Mene nič ne motijo, prav popestrijo Tolmin. Mogoče je preveč hrupa, ampak ker dobro spim, niti ni problem.«
»Imamo delavnico Pod Brajdo. V vseh teh letih nismo imeli enega samega incidenta, je pa mogoče postala malo moteča ta gneča. Ne vem, če naše okolje tako število prenese.«
»Mene ne motijo. Zaradi mene je lahko.«
»Razen tega, da bi se kopala tam, pa se zdaj ne morem. Ampak tudi to bom preživela.«

Občina Tolmin sicer v zadnjem času sicer zaznava več pripomb. Festivali da, a pod našimi pogoji, pravijo, zato so za naprej sprejeli strožja pravila - med drugim omejitev na največ 5.000 ljudi. Kaj to pomeni za prihodnost Metaldaysa v Tolminu, se organizatorji še niso dokončno odločili.