Pravo olajšanje za Koper bosta – kar se tiče tovornega prometa – prinesla šele drugi tir in nova srminska vpadnica. Foto: Radio Koper

Na avtocesti pred Koprom je že skoraj dve desetletji usmerjevalna tabla za srminsko vpadnico, a je prečrtana. Dvopasovne ceste Družba za avtoceste v tem času ni zgradila tudi zaradi dolgotrajnega pridobivanja lastništva na zemljiščih in arheoloških raziskav. Zdaj je narejen prvi konkreten korak. Pred prazniki je DARS pridobil gradbeno dovoljenje. Ko bo pravnomočno, bodo lahko objavili razpis za izvajalca del, pravi Marjan Koler: "Po objavljen razpisu in izboru, če ne bo zapletov pri tem, bo pogodba podpisana pred poletjem, ko bi se lahko začela tudi gradbena dela."

Gre za kilometer in pol ceste, ki bo potekala ob železniških tirih, tovorni postaji in vzpetini Srmin, pripeljala pa bo do vhoda v pristanišče in novega kamionskega terminala. "Investicijska vrednost znaša 13,7 milijona evrov, od tega so gradbena dela vredna 8,6 milijona, brez DDV. A končna vrednost bo znana po izboru izvajalca," dodaja Kolar.

Srminska vpadnica bo za promet odprta predvidoma spomladi leta 2026.