trgatev goriška brda, gornje cerovo Foto: Radio Koper

Vzorčenje zgodnejših sort grozdja se je v primorski vinorodni deželi začelo že sredi avgusta. Izjema je Kras, kjer se običajno začne teden dni pozneje. Vzorce so doslej vzeli dvakrat, nazadnje v sredo. Majda Brdnik z novogoriškega Kmetijsko-gozdarskega zavoda pojasnjuje, da so prvi rezultati obetavni, kar še zlasti velja za sladkor v povezavi s potencialno vsebnostjo alkohola v vinu. Ni pa to edino, kar merijo. Pomembne so tudi druge komponente in seveda razmerje med njimi. "Glede na dosedanje rezultate lahko pričakujemo količinsko povprečno letino, medtem ko si za kakovost seveda vedno želimo, da bi bila čim boljša," ocenjuje in napoveduje Brdnikova.

Bistvenih razlik med primorskimi vinorodnimi okoliši ni. Slovenska Istra je sicer imela nekoliko manj padavin, Šantomo in Škocjan je prizadela tudi toča, povsod pa so se spomladi soočili z rahlimi pozebami.

Priprave na trgatev so v polnem teku. Posamezni vinogradniki so sicer pohiteli in se že podali v vinograde, večina pa bo zgodnejše sorte grozdja vendarle začela trgati prihodnji teden. Tudi Vinakoper. "Trgatev se letos začenja pozneje kot lani ali predlani, vendar pa to ne pomeni, da zamuja," pravi enolog Boštjan Zidar. "V preteklosti so se namreč trgatve za razliko od zadnjih let, ko so bile zaradi nadpovprečno toplih poletij nekoliko zgodnejše, običajno začenjale prav v tem obdobju."

V Vinakopru bodo začeli trgati v ponedeljek, in sicer rumeni muškat na Debelem rtiču. Iz njega bodo naredili mošt, ki ga bodo ponudili v pokušino predvidoma že v soboto, nekaj pa ga bodo tudi ustekleničili. Prihodnji teden bodo trgali še chardonnay za penine, pridelane po klasični metodi, in druge zgodnje sorte. Grozdje za penine bodo v Brdih začeli trgati v drugi polovici prihodnjega tedna, v Vipavski dolini pa čez teden dni, če bo vreme. Glavna trgatev se bo tam začela okrog 10. septembra.