Pokojninski zakon za leto 2019 predpisuje tri različne možnosti za pridobitev pravice do starostne pokojnine. Direktor novogoriške območne enote Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje, Denis Pavlica.

"Ženske in moški se bodo v letu 2019 lahko upokojili pri starosti 65 let ob pogoju najmanj 15 let zavarovalne dobe. Izjema za ženske, in ta izjema velja samo še letos, je, da se bodo upokojile pri starosti 64 let in šest mesecev z najmanj 20 let pokojninske dobe."

Pravica do predčasne pokojnine se je v letošnjem letu izenačila tako za moške kot za ženske. "In sicer znaša 40 let pokojninske dobe in 65 let starosti. Primerjalno z lanskim letom se je zahtevana starost za ženske povečala za štiri mesece."

V nekaterih primerih je možno pridobiti pravico do starostne pokojnine tudi pri nižji starosti.

"Zakon predpisuje tri pogoje. Prva je skrb za vsakega rojenega ali posvojenega otroka za katerega je zavarovanec skrbel v prvem letu njegove starosti, druga je služenje za 2/3 njegovega dejanskega trajanja in tretja zaradi vstopa v pokojninsko zavarovanje pred 18 leti," je še pojasnil Pavlica.

Več o novostih na področju pokojninskega zavarovanja lahko izveste s klikom na zgornjo povezavo.

Nataša Uršič