Foto: AP

V Kopru so naročili minimalno količino novega cepiva, ki ga pričakujejo že v tem tednu. Za zdaj je to zgolj 60 doz, saj večjega povpraševanja ni. Gre za posameznike, zato precejšen delež odprtih stekleničk cepiva tudi zavržejo. So pa že v avgustu pripravili akcijski načrt, ki bo v primeru večjih potreb omogočal odprtje cepilne ambulante v 24 urah. Podobno je v Piranu, pravi Marko Grdina iz Zdravstvenega doma Piran. "Trenutno naročamo preko osebnih zdravnikov. V primeru, da bo zanimanje veliko, bomo uredili poseben ločen termin s prostim prihodom za paciente."

Zanimanja za cepljenje s poživitvenimi odmerki v preteklih tednih ni bilo veliko, s prihodom novega cepiva se je to nekoliko spremenilo, zato so naročili več cepiva: "Z zbiranjem naročil zaključujejo tudi v tukajšnjem domu upokojencev. Najverjetneje bodo prihodnji teden že lahko dobili novo cepivo."

Tudi v Ilirski Bistrici so največji interes za cepivo, ki je prilagojeno na različico omikron, izkazali starejši. Cepilna ambulanta je odprta enkrat tedensko po 3 ure, a že razmišljajo, da bi zaradi vse večjega povpraševanja obseg dela povečali. Da bi način dela in pogostost cepljenja povečali, pa še ni v načrtih Zdravstvenega doma Izola. Na voljo imajo 120 odmerkov prilagojene različice cepiva. Cepljenje izvajajo pri družinskih zdravnikih, zaenkrat na 14 dni.