Vhod v stavbo, v kateri zdaj domujejo podružnica otroškega vrtca Delfino blu, osnovna šola Pier Paolo Vergerio il Vecchio in gimnazija Gian Rinaldo Carli. Foto: Radio Koper

Zamisel za nastanek šolskega muzeja na koprski gimanziji Gian Rinaldo Carli z italijanskim učnim jezikom se je porodila v 90. letih minulega stoletja, pove učiteljica matematike in fizike Loredana Sabaz, ki je v šolskih omarah odkrivala različne predmete in tehnične pripomočke: "Na enem izmed šolskih hodnikov smo začeli urejati te predmete, jih očistili in razvrstili. Najprej sem uredila fizikalno zbirko, nato sem z veseljem sprejela še predmete iz naravoslovnega kabineta. V teh desetletjih je bilo na naši gimnanziji tako skupno popisanih 2355 predmetov."

Izdelava teh sega v obdobje od leta 1700 do sredine minulega stoletja. Nekaj predmetov je na ogled tudi na razstavi Slike narave v Muzejski galeriji: "Soavtorica razstave je moja nekdanja učenka, biologinja Nika Erjavec. Osem vetrin predstavlja sliko od potovanja elektrona, zvoka, do didaktike 19. stoletja, fosile, minerale, školjke… vhodna vetrina pa ribe, na katerih smo poleg zapisov v latinščini našli tudi poimenovanja v narečju."

Razstavljeni so predmeti, ki so povezani s preteklostjo Kopra, tudi navtični predmeti šole iz Malega Lošinja, s katero sodelujejo, ter predmeti dijakov, ki so nastali s pomočjo sodobe tehnologije, pove Sabazova: "Skrbi me, kaj bo s predmeti šolskega muzeja, ko naj bi prihodnje leto začeli z gradnjo nove šole. Intenzivno iščemo primerne prostore. Hkrati pa bi si želela, da bi se lahko to zbirko s pomočjo občine dodatno ovrednotilo, da bi postala spomenik lokalnega pomena."

Razstava bo na ogled do sredine oktobra. S šolskimi skupinami pa načrtujejo tudi didaktične delavnice.