V središču Nove Gorice bo med drugim na ogled veličasten Mesec, ki ga je v sodelovanju z Naso ustvaril svetovno priznani umetnik Luke Jerram iz Velike Britanije. Foto: Facebook R.o.R festival

Posebnost festivala je tudi v tem, da bodo umetniška dela predstavljena na neobičajnih mestih na ulicah, v parkih, trgih. Z namenom, da bodo vidna čim večji publiki, razlaga Sendi Mango iz Zavoda BridA, ki organizira festival: "Verjamem, da je to novo in bo marsikoga presenetilo. Zakaj? Zato, ker menimo, da večina ljudi, ki že sicer ne hodi v muzeje in galerije, zagotovo hodi v center mesta, v trgovine. In tam se pojavljajo umetniška dela in vidimo, da vzbujajo precej zanimanja."

Veliko zanimanja bo zagotovo požel Muzej Meseca. Gre za potujočo umetnino Lune s premerom sedmih metrov, na kateri so podrobni Nasini posnetki površja. "Česa takega v Novi Gorici še ni bilo. Definitivno! Zato smo veseli, da bodo ljudje prišli direktno pod Luno in si ogledali njeno repliko, ki je bila narejena z avtorjem in agencijo Nasa. Gre za faksimile lune v merilu 1:500.000," razlaga Mango. V središču Nove Gorice bo poleg lune zasijala tudi Svetlobna pot, ki bo obiskovalce popeljala skozi umetniške postavitve, doda: "Eden takih je Beam Team, ki vas popelje v nek prostor, ki je brez časa in brez prostora, ko se postavite pred njihov projekt."

Ob zaključku festivala R.o.R. v nedeljo bosta gosta Hans Peter in Peggy Spitzner. Spregovorila bosta o njuni izkušnji pobega preko Berlinskega zidu. Gre za zadnji uradno registriran pobeg na znameniti kontrolni točki Charlie.