Z logotipom, ki ponazarja indentiteto in posebnosti čezmejnega prostora in bo predstavljal EPK v mednarodnem okviru, so zadovoljni na novogoriški in goriški strani. Foto: MONG

Z logotipom Evropske prestolnice kulture 2025 so želeli izraziti vso raznolikost in odtenke obeh Goric, poudarjajo v bolonjskem studiu But Maybe. Grafični oblikovalec Andrea Guccini: "Ustvarili smo komunikacijski sistem, ki gradi na tipologiji črk, na pisavi. Želeli smo izpostaviti vidik brezmejnosti, zato smo tudi črkam pobrali meje in s tem poudarili prav to brezmejnost."

Približno polovica poslanih predlogov je prispela iz Slovenija, polovica iz Italije, komisija pa je logotip izbrala po treh sestankih, pojasnjuje direktorica Evropskega združenja za teritorialno sodelovanje Romina Kocina: "Inovativen, ima lepo barvo, ne, barvo reke Soče."

V zavodu GO! 2025 so po besedah Andreje Agrež z izborom zadovoljni: "Je prečiščen, enostaven za uporabo, je enoten. Ker, mislim, da ena ključnih stvari je bilo prav to, da dosežemo to enotnost prostora, s katero se nekako borimo med dvema državama."

Hkrati pa Nova Gorica in Gorica ohranjata svoje simbole, dodaja novogoriški župan Klemen Miklavič: "Zato je tudi ta celostna podoba nevtralna, zelo avantgardna, sodobna, ne prejudicira pa nobenih simbolov, ki so zdaj v goriškem ali novogoriškem grbu."

Nagrada za izbrani logotip EPK 2025 znaša deset tisoč evrov.