Foto: Radio Koper

Kot poudarjajo njeni predstavniki, bodo svoje učitelje in vzgojitelje odslej lahko usposabljali sami. V programa predšolske vzgoje in razrednega pouka, ki sta prilagojena vzgojno-izobraževalnim zavodom z italijanskim učnim jezikom, bo Pedagoška fakulteta Univerze na Primorskem lahko vpisala tudi več študentov.

Koprska pedagoška fakulteta omenjena dodiplomska programa za študente pripadnike italijanske narodne skupnosti v Sloveniji sicer izvaja že od študijskega leta 2018/19. A doslej programa nista imela zagotovljenega financiranja. Alberto Scheriani iz Obalne samoupravne skupnosti italijanske narodnosti izpostavlja, da študijski smeri predstavljata naravno nadaljevanje srednješolskega izobraževanja vzgojiteljev, ki ga že pet let izvaja Srednja šola Pietro Coppo v Izoli. "To je zelo pomembno, ker lahko tako tudi mi sami produciramo naš kader, ki bo potem jutri šel učit v šole."

Za posebni študijski smeri je na pedagoški fakulteti v Kopru prostih 20 mest. Vpisati se bo mogoče tudi v drugem roku, od 20. do 27. avgusta, pojasnjuje Suzana Todorovič, koordinatorica študijskih smeri za zavode z italijanskim učnim jezikom. "Nekaj študentov je sicer že vpisanih. Bistveno več na predšolski vzgoji kot na razrednem pouku. Ampak upamo, da bo seveda zdaj s tem rednim financiranjem želja po tovrstnem študiju veliko večja."

Po zaključenem študiju lahko vzgojiteljice delajo tudi v vrtcih s slovenskim učnim jezikom. "Učiteljice, ki se bodo izobraževale za delo v italijanskih osnovnih šolah, pa lahko potem delajo samo v italijanskih osnovnih šolah."

Diplomanti obeh smeri se lahko zaposlijo tudi v organizacijah, ki se ukvarjajo z zgodnjim učenjem in poučevanjem v italijanščini. Povejmo še, da se je za oba posebna programa začel postopek priznavanja statusa nacionalnega pomena.