V Zdravstvenih domovih Koper in Ajdovščina to popoldne cepijo osebe, ki se na cepljenje niso prijavile. Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Luka Renko iz Sledilnika za covid-19 meni, da je izjemno pomembno vnovično sledenje rizičnim stikom okuženih, ki ga je Nacionalni inštitut za javno zdravje začel včeraj, in bolj aktivno iskanje starejših od 50 let, ki še niso cepljeni.

"Morali bi pristopiti bistveno bolj aktivno, z vabljenjem ljudi, jih aktivirati. Vsak posameznik lahko naredi veliko, tako da pozove ljudi iz svojega okolja, da pristopijo k cepljenju. Samo to nam bo zagotovilo neko normalno jesen."

"Družinski zdravniki tega ne zmoremo," pravi strokovna direktorica ZD Koper, Ljubica Kolander Bizjak: "Sedaj smo obremenjeni, premalo nas je, in imamo na dan tudi 60 do 80 kontaktov. Ne vem, kako si to dr. Krek predstavlja, propaganda ni stvar ZD, ampak države."

Do starejših, ki še niso seznanjeni s cepljenjem, lahko pridejo tudi drugi zdravstveni delavci, meni Ljubislava Škibin, direktorica ZD Sežana: "Patronažne sestre, recimo, ki so na terenu, imajo dober pregled nad prebivalstvom, koga lahko tudi mogoče seznanijo z možnostjo cepljenja ter kakšne so dobrobiti."

Kar nekaj starejših je te dni videti v vrstah za nenaročeno cepljenje, kar Škibinova povezuje tudi s tem, da mogoče kdo ni vešč prijavljanja in dejstva, da si zdaj lahko tako izbereš vrsto cepiva.