Novogoriški cepilni center bo med prazniki deloval po spremenjenem urniku, v kratkem pa bodo nekaj sprememb v povezavi s cepljenjem proti covidu vnesli v Sežani. Foto: BoBo

Stroka je prve primere gripe letos zabeležila prej kot običajno in nekateri napovedujejo, da bi zaradi odsotnosti te bolezni v času epidemije, ta lahko nastopila v hujši obliki. Povpraševanje po cepljenju proti gripi je v Ilirski Bistrici primerljivo z letom pred covidom. V Novi Gorici so do zdaj cepili manj ljudi kot lani v primerljivem času. Konec prejšnjega tedna je bilo tako cepljenih skupaj 1450, lani blizu 1800. Vodja zdravstvene nege Mojca Vidic: "Je kar občutno manj. Ljudje se sicer še naročajo. Nič ni prepozno. Tudi še v januarju je še čas za cepljenje."

Zdravstveni dom Nova Gorica proti gripi, tako kot proti covidu, cepi enkrat tedensko. Med prazniki pa napovedujejo začasne spremembe: "V času od 26. decembra do 6. januarja bo cepilni center zaprt. Zadnji teden v decembru tudi telefon za naročanje ne bo deloval."

V Sežani proti gripi cepijo v matičnih ambulantah družinske medicine. Do zdaj so cepili 710 odraslih in nobenega otroka. Z odzivi so zadovoljni. V tem času beležijo več sezonskih bolezni, tudi med svojim kadrom, toda laboratorij je do zdaj potrdil zgolj nekaj primerov virusa gripe. Direktorica Katja Simunich Knežević: "Nekaj najverjetneje se dogaja. Da pa bi prav potrdili veliko število obolelih z gripo, nismo. Pričakujem, da bi to bilo lahko januarja."

V Sežani proti covidu cepijo v cepilnem centru. Za zdaj še 2-krat mesečno, kmalu pa bodo zaradi skromnega zanimanja prešli na enkratni mesečni termin.