Foto: Radio Koper/Mateja Brežan

Zahteve po PCT pogoju za dostop do zdravnika zdravstveni domovi ne bodo uveljavljali, je odločen Marko Grdina iz Zdravstvenega doma Piran. "Kajti trudimo se na vse moči, kolikor je le možno, da smo z našimi dejavnostmi ljudem čim bolj dostopni in to želimo v čim večji meri ohraniti. Zaradi tega smo se temu uprli."

V Izoli pravijo, da sploh v času trajanja epidemije uporabljajo številne načine sporazumevanja s pacienti: po telefonu, elektronski pošti, tudi videoklice med zdravstvenim osebjem in pacienti. Če pa pacienta k zdravniku naročijo osebno, to pomeni, da je obisk vsekakor potreben. Študenti ali varnostni delavci na vstopnih točkah pa da niso niti usposobljeni niti pristojni ocenjevati zdravstvenega stanja oziroma nujnosti osebnega obiska. Ljubica Kolander Bizjak, strokovna vodja koprskega zdravstvenega doma, še dodaja: "Pacient tudi na bris ali na cepljenje ne bo smel brez PCT pogoja. To so postali že taki absurdi, da jih jaz res ne razumem več. Na primer: spremljevalec otroka, ki je star več kot 15 let tega pogoja ne potrebuje, ta otrok pa ja. To je nelogično."

Svoja stališča so zdravstveni domovi pristojnim sporočili na včerajšnjem sestanku, od katerega si obetajo vsekakor bolj razumne rešitve. Na ministrstvu so jim povedali, da bodo pripombe in predloge sporočili vladi.