Foto: MMC RTV SLO

Kot pravijo, luška uprava – kljub precedenčni sodbi Vrhovnega sodišča in rekordnim dobičkom – ne želi slišati njihovega poziva k dialogu. Po sodbi Vrhovnega sodišča, ki je med drugim zapisalo, da je bil poslovni model izvajalcev pristaniških delavcev nezakonit in je predstavljal zlorabo na škodo delavcev, se ni zgodilo nič. Po mnenju sindikata in pravnika bi morala Luka Koper vsakemu od teh delavcev izplačati razliko v plačah, ki so bile pri IPS delavcih bistveno nižje, kot pri zaposlenih za isto delo v Luki, ter nekatere tudi pozvati na delo. Izvršna sekretarka obalne sindikalne organizacije Ana Jakopič: "Zato pozivamo Luko Koper, da se usedemo in za vse te primere najdemo rešitev. Ta bo v korist Luki, ki bo tako ustavila nezakonita dejanja, ki jih je izvajala v preteklosti in jih še naprej perpetuira. In da bodo delavci končno priznani kot enakopravni ljudje."

Goran Lukič iz Delavske svetovalnice napoveduje vrnitev pred koprsko pristanišče: "Bo delavcev tukaj z nami vse več, bo nekdanjih delavcev IPS, ki bodo vlagali terjatve, s takšnim načinom dogovarjanja, vse več."

V Luki Koper odgovarjajo, da sodni postopki še trajajo. Marina Jelen: "Lahko pa povemo, da je vrhovno sodišče do sedaj pravnomočno odločilo le v delu enega individualnega delovnega spora. Luka Koper je tožnika pozvala na razgovor in sprožila nadaljnje zaposlitvene postopke."

Vloženih je že 40 tožb, pravni zastopnik pa ima še 300 pooblastil.