Matevž Straus, magister urbane sociologije, je pred slabim desetletjem oblikoval društvo Idrija 2020, ki mesto spreminja v prid vsem generacijam, zlasti pa mladim. Najbolj odmeven in večkrat nagrajen je njihov mednarodni projekt To bo Idrija – mesto, mladi in dediščina. Letos so ga nadgradili v dediščinski laboratorij Heritage lab, ki predstavlja poslovni model ustvarjanja novih delovnih mest na osnovi dediščine. Med 720 predlogi, ki so prispeli na razpis evropske komisije, so se prebili vse do finala in prve nagrade 50.000 evrov. Enakovredne nagrade so prejele tri ekipe iz treh držav, z njimi bodo idejo prelile v prakso.

"Tisto, kar šteje, so zgodbe." To je ena od številnih misli Matevža Strausa, mladega intelektualca iz Idrije, ki je Osebnost Primorske meseca novembra. Magister urbane sociologije je pred slabim desetletjem oblikoval društvo Idrija 2020, ki mesto spreminja v prid vsem generacijam, zlasti pa mladim.

Najbolj odmeven in večkrat nagrajen je njihov mednarodni projekt To bo Idrija – mesto, mladi in dediščina. Letos so ga nadgradili v dediščinski laboratorij Heritage lab, ki predstavlja poslovni model ustvarjanja novih delovnih mest na osnovi dediščine. Med 720 predlogi, ki so prispeli na razpis evropske komisije, so se prebili vse do finala in prve nagrade 50.000 evrov. Enakovredne nagrade so prejele tri ekipe iz treh držav, z njimi bodo idejo prelile v prakso.

Idrijo ima rad, a je bil do nje zelo kritičen, dokler ni spoznal, da k spremembam lahko največ prispeva tako, da je dejaven, pravi. Študiral je analitsko sociologijo in strateško tržno komuniciranje v Ljubljani, urbane študije pa v Bruslju, na Dunaju, Kopenhagnu in Madridu. Potoval je s Transsibirsko železnico, se v Šanghaju učil kitajščine, pol leta preživel na študijski izmenjavi na severu Švedske, rad potuje. A dom je v Idriji in tu, zdaj že kot projektni svetovalec na občini, piše zgodbe svojega kraja. Živo, dejavno. Z ljubeznijo do dediščine, ki je tu doma.

Nataša Benčič