Primorki sta na svetovnem prvenstvu v kajaku na mirnih vodah navdušili, uspeh pa je plod trdega in načrtnega dela s trenerjem Stjepanom Janićem. Dekleti sta v Szegedu osvojili srebrno medaljo na 200 metrov in bron na 500 metrov, ki je prinesel tudi olimpijsko normo. Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman sta pred potjo v Szeged dolgo trenirali na Bohinjskem jezeru, ki je zadnja leta njuna stalna baza.

"Na srečo imava Bohinjsko jezero, ni nama treba trenirati v tujini. Počutiva se kot doma, govoriva slovensko in tudi Koper je blizu. Na morju bi imeli večkrat težave zaradi burje in valov, tako da bi kakšen dan treningov odpadel. V Bohinju nama vedno pripravijo tudi kakšen transparent za vzpodbudo pred pomembnimi tekmami," je povedala Špela.

Anja se je v preteklosti velikokrat spopadala z nespečnostjo in skrbmi pred pomembnimi tekmami, pred zelo pomembno tekmo na 500 metrov, ki je nosila tudi olimpijsko vozovnico, je bilo nekoliko drugače.

"Nekoliko bolj mirno sem spala, ker se v dvojicah odgovornost vendarle porazdeli. Vseeno se je čutil strah, preden sva prišli do štartnih blokov, noge so se nama kar tresle. V glavo pridejo razne misli, kaj bi lahko šlo narobe. Ko se je blok spustil, sva se sprostili in do ciljne črte naredili vse, kot je treba. Ko sva videli, da sva tretji, sva pozabili vse težke trenutke in napočil je čas veselja,« je povedala Anja.

"Zadnji metri 500-metrske razdalje so bili zelo težki, očitno pa je bilo drugim še težje. Proga je bila drugačno kot v polfinalu, ko je šlo vse skupaj zelo hitro, saj sva imeli veter v hrbet. Na koncu sva še komaj držali veslo v rokah, vendar sva zdržali. Po uspehu in dobljenem bronu je bilo zelo čustveno. Obe sva bili na robu solz, sprostilo se je vse tisto, kar sva nabirali ob 10-mesečnem delu. Pred 10 meseci sem rodila in niti v sanjah si nisem mislila, da bo šlo že tako hitro vse vrhunsko. Taki uspehi so tisto, za kar se gara in to nama bo dalo še večji zagon pred novo sezono, ki bo olimpijska," je dodala Špela.

Dan pred bronom na 500 metrov sta dekleti osvojili srebro na 200 metrov, opaziti je bilo nekoliko počasnejši štart in nato sijajno nadaljevanje.

"Štart ni ravno pol zmage, tudi če ostale punce nekoliko zbežijo, jih midve ujameva in prehitiva med progo," je razmišljala Anja.

"Na 200-metrski razdalji naju je malo zmotilo, da Stjepan ni mogel z nama na štart in ni vodil običajnega ogrevanja. Na pomembnejši, 500-metrski razdalji je naš kolega, parakajakaš Dejan Fabčič Stjepanu dostavil kolo in z nami je opravil običajno ogrevanje," je pristavila Špela.

Konec tedna bo na Bledu državno prvenstvo, že danes (ponedeljek) pa bodo ob 17. 30 dekletoma pripravili slovesen sprejem v KKK Žusterna.

Primož Čepar