Foto: Radio Koper/Davor Lonzarič

"Po dobro opravljenem delu mi to priznanje daje še dodatno motivacijo. Poudaril bi, da je priznanje prejel tudi moj trener Iztok Butinar, s katerim vrhunsko sodelujem že od leta 2000. Imam visoke načrte in trenutno je temu vse podrejeno," je povedal Rajko Hrvat, ki tekmuje v konkurenci lahkih enojcev. Najboljši dosežek lanskega leta je Rajku uspel na finalu svetovnega pokala v Rotterdamu. Na Nizozemskem je osvojil srebrno odličje, ugnal ga je le Avstralec Sean Murphy. Na svetovnem prvenstvu v Linzu se Hrvatu ni izšlo po željah, zataknilo se mu je v četrtfinalu.

Hrvat se je odločil, da se bo aprila preizkusil v italijanskem Vareseju, kjer bo nastopil v kvalifikacijah za olimpijske igre med težkimi veslači. "Varese poznam, tam sem leta 2015 dosegel prvo zmago v svetovnem pokalu. Moja velika želja so olimpijske igre, zato sem se bil primoran prekategorizirati v absolutno konkurenco."

Rajko pravi, da se način treninga v različnih kategorijah ne razlikuje in se ne bo veliko spremenilo. "Treningi so enaki, čolni pa tudi. Praktično edina sprememba bo ta, da mi pred tekmami ne bo potrebno na tehtnico, ne bom imel več težav s količino hrane."

O tem, kako zelo je Rajko osredotočen na priprave za olimpijske kvalifikacije priča podatek, da nič ne prepušča naključju. "Že od 1. oktobra je vse podrejeno optimalni pripravi. Silvestrski večer se je zame zaključil že uro pred polnočjo saj si napak enostavno ne smem privoščiti. Novih let bo še veliko, priložnosti za olimpijske igre pa najbrž ne."

Zadnji Izolan, ki je nastopil na veslaškem delu olimpijskih iger, je bil leta 1996 Erik Tul, kasneje je bil kot zadnji Primorec na zboru najboljših športnikov sveta še Davor Mizerit. "Čas je, da gre spet kašen primorski veslač na olimpijske igre, verjamem, da to lahko uspe meni."

Med dolgo kariero se Rajko ni uspel izogniti poškodbam, nazadnje je bil resneje poškodovan leta 2018, hiter povratek med elito pa veliko pove o njegovi vztrajnosti. Hrvat je pohvalil delo v matičnem klubu Argu Izoli in pravi, da se za podmladek ni bati. Rajko v prostem času spremlja športne dogodke, v domači Izoli gre rad na rokometne tekme tamkajšnjega prvoligaša. "Sicer rad spremljam italijansko nogometno prvenstvo in sem velik navijač Milana. V zadnjem času klubu ne gre dobro, verjamem, da bo tudi prihod Zlatana Ibrahimovića krivuljo obrnil navzgor."

Celotnemu pogovoru s prvim veslačem Slovenije v letu 2019 lahko prisluhnete na povezavi.

Primož Čepar

Najboljši veslač leta 2019 je Rajko Hrvat. Izolana, ki se bo poskušal prebiti na olimpijske igre v Tokiu, je v studio povabil Primož Čepar.