Našo običajno četrtkovo rubriko Primorski glasbeni talenti bo od četrtka, 25. januarja dalje enkrat mesečno zamenjala oddaja "Klasično, mladostno in ... živo!", ki jo Radio Koper pripravlja v sodelovanju z vsemi primorskimi glasbenimi šolami (in pridruženimi članicami Zveze primorskih glasbenih šol). V njej se bodo šole lahko predstavljale bolj celovito, tudi s komornimi skupinami, orkestri in zbori, pa tudi s pripovedmi ali z utrinki iz utripa posameznih šol.

Z "živim" koncertom iz Studia Hendrix Radia Koper se je kot prva predstavila Glasbena šola Koper s petimi komornimi skupinami in eno solistko. Poleg učencev koprske so jo zastopali tudi mladi glasbeniki s podružničnih šol iz Izole in Pirana ter seveda dijaki edine primorske Umetniške gimnazije.

V četrtek so se v studiu zvrstili Kvartet klarinetov iz Pirana, Trio Vivace iz Kopra, kitarski Duo Modra zvezda, koprska učenka trobente Špela Babnik, Sekstet harmonik, ta združuje učence od 4. do 7. razreda, in Kvartet štirih pozavnistk, ki so si nadele ime Sončnice.

Z mladimi virtuozi, starimi od 9 do 16 let, in njihovimi mentorji (Robert Stanič, Nuša Gregorič, Friderik King, Mitja Bobič, Sonja Mezgec in Andraž Cenčič) se je pogovarjala Janja Lešnik, ki je pred svoj mikrofon povabila tudi ravnatelja Iztoka Babnika za nekoliko obširnejšopredstavitev šole.

Koprski šoli bodo v naslednjih mesecih sledile še Glasbena šola Vinka Vodopivca iz Ajdovščine (15. 2.), Glasbena šola Tolmin (22. 3. ), Glasbena matica v Furlaniji Julijski krajini, ki združuje več šol iz tržaške in goriške pokrajine ter Benečije (19. 4.), Glasbena šola Nova Gorica (17. 5.) in v juniju Slovenski center za glasbeno vzgojo Emil Komel iz Gorice. Ostale šole se bodo predstavile po poletnih počitnicah, predvidoma v oktobru, novembru in decembru.

Za vse podrobnejše informacije ali prijave prisotnosti v studiu Hendrix vam je na voljo urednica oddaje lea.hedzet@rtvslo.si, za severno-primorske šole pa tatjana.gregoric@rtvslo.si.

Lea Hedžet