Foto: Marko Pleterski

Železniška postaja v Sežani je prva točka na literarnem sprehodu z imenom 'V korak s Kosovelom', je izpostavila Mateja Kralj iz Spominske sobe Srečka Kosovela, ki deluje v okviru Ljudske univerze Sežana: "Sežanska postaja je zelo povezana z življenjem Kosovela, s tem ko je hodil v šolo v Ljubljano in se vračal nazaj. Postaja in vlak se velikokrat pojavljata v njegovi poeziji. Tudi njegov zadnji literarni večer v Zagorju je zaznamovan z železniško postajo."

Približno dva kilometra poti obiskovalce vodi po devetih točkah, na katerih s pomočjo recitalov Kosovelovih pesmi in podrobnosti o njegovem življenju v sprehajalca počasi pronica spoznanje o kipeči ustvarjalnosti mladega človeka, ki je s svojimi deli obogatil slovensko pesniško zapuščino. Gre za doživljajsko pot, izpostavi Nina Ukmar iz Kosovelovega doma: "Polno doživimo Kosovela, na primer, v gozdu slišimo bore, kako vršijo. Na eni izmed točk dobijo obiskovalci piškot, na katerem je izrisan znak za neskončnost, ki je tudi v eni izmed njegovih pesmi. Doživetje je tudi za tiste, ki Kosovela sploh ne poznajo."

Literarni sprehod se zaključi v stavbi – stari šoli, kjer se je kraški pesnik rodil, je povedala Mateja Kralj. "Obiskovalci si lahko ogledajo tudi spominsko sobo, ki je že 45 let v drugem nadstropju v stanovanju Kosovelovih, ki je urejena v konstruktivističnem slogu." Soba je poimenovana po Kosovelu in polna duha pesnika, saj so stene prekrite z njegovimi verzi. Že bežen pogled nanje v obiskovalcu pusti pomembno sled.