Foto: Simon Kastelic

Bil je sončen dan, a na sežanskih ulicah ni bilo nikogar. Sredi mesta je stal Srečko Kosovel. Z masko. "Gre za zelo prepoznaven Kosovelov portret, ko sedi prekrižanih rok. Nosi rokavice in zaščitno masko, čeprav je Kosovel že brez tega zelo aktualen." Akademski slikar Simon Kastelic opisuje svojo stvaritev, ki jo je v času epidemije postavil sredi Sežane. Ljudi vabi, da zraven pripišejo misli, ki se jim porajajo v spremenjenih razmerah. Za njihove vtise je odprt tudi virtualni zid na Facebooku društva Konstruktivist, ki si je zamislilo to akcijo in kjer so prepričani, da Kosovel nosi sporočilo za sodobnost.

Kakšen bi bil »Kons covid«?

Kraški pesnik se je rodil v Sežani v začetku 20. stoletja. Občutil je tesnobo vojne in veliko pisal o krizi. V svoji poeziji razmišlja o tem, da kriza prinaša "nov čas, novo ekonomijo, novo politiko, predvsem pa novo etično osveščeno človeštvo, civilizacijo, ki ne bo več mehanično, tehnološko odtujena, ampak človečansko tvorna, solidarna, humanistična", razlaga Miran Košuta, profesor slovenskega jezika in književnosti na Filozofski fakulteti v Trstu. Danes smo na razpotju, ki je podobno tistemu v Kosovelovem času, nadaljuje: "Zdaj imamo tudi mi možnost, da zaplujemo v nov čas in novo družbo. V svet trajnostnega razvoja, zelene ekonomije, zdravega okolja, ne več egoistične, ampak altruistične etike. Bojim pa se, da nismo zreli za tak preskok, da nismo dorasli Kosovelu in da nas tudi tole koronavirusno opozorilo ne bo streznilo."

Kosovelov novi človek

Kakšen pa je novi človek, ki si ga je želel kraški poet? To smo vprašali Matejo Kralj, skrbnico Kosovelove spominske sobe v Sežani, ki stoji v prostoru, kjer se je pesnik rodil. Srečko Kosovel je na krizo v resnici gledal optimistično, je prepričana Kraljeva. Novo družbo naj bi gradil novi človek: "človek energije, discipline, volje, dela, etike, človek, ki ponovno vzpostavi stik z naravo. Kosovel je močno kritiziral pohlep po denarju in materialistično naravnano družbo. Opozarjal je, da smo ujetniki samih sebe, da smo podrejeni materialnim vrednotam." Kriza je možnost, da poiščemo nove vrednote, kot so "humanizem, pravica, resnica, lepota poštenost, človečnost, solidarnost, dostojanstvo, etika."

Sredi Sežane še vedno stoji Kosovelov portret. Tja ali pa na virtualni zid društva Konstruktivist lahko svoje misli o tem, kaj prinaša čas krize, napišete do 27. maja, dneva, ko se spomnimo Kosovelove smrti.

Ivana Zajc

Primorski kraji in ljudje: Srečko Kosovel o epidemiji