Izolan, ki zadnja leta živi v Kopru, ima za seboj tri sezone v Južni Koreji, letošnja je bila najboljša doslej. V finalni seriji je s soigralci kluba Korean Air Jumbos s 3:1 premagal svoj nekdanji klub, Hyundai Skywalkers. V finalu je Mitja Gasparini blestel v vseh elementih odbojkarske igre in bil med najzaslužnejšimi za naslov. "V Južni Koreji so taka pravila, da tujec lahko samo enkrat podaljša enoletno pogodbo s klubom. Potem sledi nabor. Letos sem imel srečo, da so me ponovno izbrali pri dosedanjem klubu." Ritem lige je hud, igra se praktično vsake tri dni, tako da je potrebna odlična pripravljenost.

Incheon, kjer domuje njegov klub, je v neposredni bližini Seula, v tem mestu je nekoč igral nogomet Sebastijan Cimerotič. Zanimiva je tudi izkušnja z državo, ki pri nas ni najbolj poznana. "Južna Koreja in Seul sta velika, v prostem času pa sem si uspel ogledati določene znamenitosti. V mestu, kjer živimo, se dobro znajdem, poznam tudi kakšno korejsko besedo. Gre tudi brez prevajalca, ki je na voljo. Omenil bi še veliko prometno gnečo, na katero se preprosto moraš navaditi, in na posebnost korejske hrane. Če ti ni všeč močno začinjena hrana, si v težavah. Nekakšna korejska pica z morskimi sadeži mi je še najbolj všeč."

V prostem času se Mitja druži s soigralci, večji del sezone sta z njim tudi žena in hčerki. "S soigralci se družimo in obiskujemo, drugi domačini pa so praviloma zelo hladni in ne pozdravljajo. Zgodi se, da niti najbližji sosed ne odzdravi. Če si tujec, ki je za nameček visok dva metra, se te pogosto tudi ustrašijo."

Gasparini se je odbojki zapisal v domači Izoli, nato ga je pot peljala v Ljubljano in na Bled k ACH Volleyu. "Z ACH Volleyem smo takrat v sezoni nanizali same zmage, ta dosežek bo tudi ostal v posebnem spominu," je povedal Gasparini, ki si je odbojkarski klub služil tudi na Poljskem, v Franciji, Italiji in Grčiji. "Na Grčijo in Solun imam lepe spomine, tam se dobil prvo hčerko. Prijetno je bilo bivati tam, čeprav so bile v klubu določene težave. Tudi na Poljskem je bilo lepo, Pariz so ob naslovu prvaka zaznamovali teroristični napadi. Pot me je peljala tudi v Verono, ki je krasno mesto, tako da so moje izkušnje iz tujine dobre."

Posebno poglavje v Gasparinijevi karieri predstavlja reprezentančna zgodba, v večnem spominu bo ostala srebrna medalja na Evropskem prvenstvu leta 2015. "Tisti rezultat nam je zelo okrepil samozavest, nadaljevali smo z uspehi in zmagovali v nizu, Doživeli smo samo en poraz, ki se nam je zgodil na japonskem proti domačinom. Po izidih bi morali priti v prvo skupino Svetovne lige, vodilni možje Svetovne odbojkarske zveze pa so nato spremenili pravila in nam onemogočili nastop. Ta poteza nas je zelo razočarala in razjezila."

V karieri je Gasparini obiskal in živel v številnih krajih, zato je zanimivo njegovo razmišljanje o življenju po končani odbojkarski karieri. "Z ženo sva razmišljala o Veroni, ki je res čudovita pa tudi o Južni Koreji. Vseskozi spoznavava, da Primorski in Sloveniji prav nič ne manjka, tako da bomo verjetno po koncu moje športne poti ostali kar pri nas."

Pogovoru z Mitjo Gasparinijem lahko prisluhnete na povezavi nad besedilom.

Primož Čepar