Foto: Jaka Ivančič

Nov park je nastal nad podzemno garažno hišo ob Muzejskem trgu. Pred 13 leti so tam porušili najstarejšo osnovno šolo v Kopru - šolo Janka Premrla-Vojka. Več let je bila tam zapuščena makadamska gradbena jama, dokler niso zgradili garažne hiše. Sprva so bili nad njo načrtovani poslovno-stanovnajski objekti, mestna občina pa je nato izvedbo bolj mestotvornih dejavnosti zaupala pisarni arhitekta Igorja Marasoviča: "Gre za hibrid, ki združuje tržni in parkovni del. Razdelitev na manjše ambiente, ki so prilagojeni merilu človeka in mesta - to je bilo glavno vodilo. Vsak uporabnik lahko izbira, kako bo ta prostor uporabljal - kot kraj srečevanja, za mesto tvorne dejavnosti ali kot intimni del, za posedanje pod drevesi. Dela sicer zaključujemo. Ozelenitev še ni v svoji končni podobi, za to bo potrebno nekaj časa. Mislim pa, da bo spomladi v tem parternem delu že lepo zeleno. To, da se nahajamo nad garažno hišo, je vplivalo na oblikovanje prostora, predvsem zaradi kote tlaka. Drevesa so postavljena samo nad stebri garažne hiše. To, da živim tik ob parku, je vplivalo predvsem na to, da sem imel vsak dan stik z delavci in da smo sproti reševali težave, ki so se pojavljale. Eno od vodil je bilo ustvariti dnevno sobo mesta. Glavni elementi so sivi peščenjak, brušen beton, voda. Ureditev fasad vstopnih točk v garažo je bil izziv, saj so bili ti objekti zasnovani že prej."

Foto: Radio Koper

Naj je to trg ali park, glavno, da ni več prašnega in hrupnega gradbišča, se strinjajo bližnji stanovalci. Doris Božič: "Z garažno hišo so prišle pridobitve in problemi, vse se da rešiti, če je volja. Kot sem videla, trg že uporabljajo starejši, ki posedajo po klopcah in lesenih površinah. Poleti se bodo verjetno starši in otroci veselili teh vodnih curkov. Verjamem, da bo tu pravi živ žav. Upam, da bo zaživelo tudi s kakšnimi predstavami, koncerti in da se bodo občani spet vračali v ta del mesta, ne le k morju. Vesela sem, da ga niso pozidali s stavbami, saj je tu posebna mikroklima."

Katjo Božič Janjanin skrbi, da bo tu poleti zelo vroče: "Upam, da bodo drevesa hitro zrasla, tudi ta voda bo verjetno osvežujoča. Že zdaj je veliko otrok z rolkami, skiroji, žogami ... Ljudem je treba dati čas, da trg vzamejo za svojega, saj je bila tu15 let džungla."

V prihodnjih dneh bodo v novem parku postavili kip, ki ga je ustvaril v Kopru rojen kipar in slikar Oreste Dequel. O tem nam pripoveduje Dean Mehmedovič, kustos in direktor Galerije Insula: "To je bilo darilo žene Lie Dequel, saj je njen mož že pred smrtjo izrazil željo, da bi mestu, kjer je bil rojen, podaril kip. Ne nujno tega, a ker je bil ta dovolj monumentalen, ga je soproga pred leti podarila mestu, ko je bila razstava v Pokrajinskem muzeju. A žal ga več let niso javno razstavili, bil je le nekako deponiran. Šele ob lanski večji pregledni razstavi o Orestu Dequelu smo ga razstavili in takrat so se začeli pogovori, da bi ga po prenovi ploščadi na Muzejskem trgu postavili tja."

Več o trgu, ki lahko postane tudi igrišče za nogomet, lahko slišite v oddaji na spodnji povezavi.