Sabrina Poropat, direktorica Območne enote Koper, Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. Foto: Radio Koper

Ta po novem znaša 61,5 odstotka. Od leta 2023 bo odmerni odstotek za 40 let delovne dobe za moške in za ženske enak in bo znašal 63,5 odstotka. Na gmotni položaj upokojencev, kakor tudi na pravice zavarovancev, bodočih uživalcev pravic iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, vpliva še nekaj sprejetih novel.

V kratkem se bosta zgodili dve uskladitvi pokojnin. Prva, izredna, je bila sprejeta v tem mesecu. Direktorica Območne enote Koper, Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije, Sabrina Poropat: "V zvezi z omenjeno izredno uskladitvijo je državni zbor v tem mesecu sprejel pokojninsko novelo, po kateri se bodo pokojnine, uveljavljene do konca leta 2010, dodatno uskladile za 3,5 odstotka, v letu 2011 uveljavljene pokojnine se bodo uskladile za 1,7 odstotka, vse ostale pa za odstotek. Višji zneski bodo izplačani s pokojninami za januar konec tega meseca."

Redna uskladitev sledi v februarju: "Znašala bo približno štiri odstotke, usklajeni zneski skupaj s februarskimi pokojninami bodo izplačani konec februarja, pri čemer bo izveden tudi poračun za januar."

Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje je 14. januarja letos izplačal solidarnostni dodatek. Do izplačila so upravičeni tudi prejemniki nadomestil iz invalidskega zavarovanja, ki delajo krajši delovni čas in so na začasnem čakanju na delo oziroma so odsotni z dela zaradi višje sile ter imajo stalno prebivališče v Republiki Sloveniji, še pojasnjuje sogovorka: "Tem bo solidarnostni dodatek izplačal zavod na podlagi vložene vloge uživalca nadomestila, ki mora vlogo oddati najkasneje do 31. 3. 2022."

S 1. januarjem se je zahtevana starost vdove oziroma vdovca za pridobitev pravice do vdovske pokojnine zvišala na 58 let, nastop t. i. čakalne dobe pa na 53 let.

Pogoji in pravice s področja pokojninskega in invalidskega zavarovanja so bili tudi tema četrtkove svetovalne oddaje, ki ji lahko prisluhnete s klikom na spodnjo povezavo.