Megleno vreme in nekaj padavin tekmovalcev ni zmotilo in vsem skupaj je uspelo pripraviti novo lepo športno prireditev, ki je bila tokrat v znamenju državnega prvenstva in Pokala Koper. Poleg KKK Orka iz Ankarana in pod pokroviteljstvom Kajakaške zveze Slovenije, je največji organizacijski zalogaj vnovič prevzel nase KKK Žusterna. Nad vsem je bdela predsednica kluba Zdenka Ponomarenko: »Pripravili smo 4. državno prvenstvo v morskem kajaku in tekmo v stoječem veslanju za kategorije mladincev in članov. Največ dela smo imeli z animiranjem tekmovalcev. Želimo si, da tekmovanje v morskem kajaku postane mednarodno. Tokrat je nastopilo tudi sedem kajakašev in kajakašic iz Madžarske. Svoj prihod so obljubili tudi Hrvati, a jih žal ni bilo.«

Eden tistih, ki so prišli in ki imajo precej izkušenj s tovrstnimi tekmovanji, je Simon Oven. Gre za odličnega športnika v svetovnem merilu. Prejšnjo sezono je zaključil celo z zmago v skupnem seštevku svetovnega pokala v klasičnem spustu. Tokrat je tekmovanje končal na drugem mestu. »Čeprav nisem imel pravega čolna za take pogoje, se je na koncu dobro izšlo. Valovi so bili z vseh strani, tako da nas je kar pošteno metalo po morju.«

Brez vsakršnega dvoma je zanesljivo zmago slavil Jošt Zakrajšek, ki je pometel s celotno konkurenco. Zmagal je s časom ure in štirih minut. »Osebno mi ta tekma pomeni dobro pripravo in trening. Kot neka sprememba okolja, da nismo vselej na isti vodi, v istem prostoru. Sem pa vsekakor zadovoljen, saj sta vsaka medalja in vsak naslov posebna,« je povedal absolutni zmagovalec in športnik, ki je znan predvsem kot odličen kajakaš na mirnih vodah. To je tudi njegova osrednja disciplina, v kateri je že osvajal medalje na mednarodnih tekmovanjih. »Primarna disciplina je zagotovo kajak na mirnih vodah. Temu posvečam 99 odstotkov časa. Lansko leto sem se preizkušal tudi v SUP-u (stoječe veslanje). Surf-ski (morski kajak) pa pride prav, kadar je slabše vreme oz. visoka voda, ker je takrat neprimerno za kajak na mirnih vodah,« je še dodal Zakrajšek.

Ker je šlo za domače tekmovanje in ker so trenutno kajakaši v pripravi na novo sezono, se je na prizorišču smukala naša najboljša kajakašica na mirnih vodah Špela Ponomarenko Janič: »Že zelo zgodaj sem trenirala v fitnesu, ker v takem času ne veslamo. Je pa, ko sem bila mlajša, tukaj potekala podobna prireditev. Smo pa vedno startali iz Kopra in šli proti Portorožu. Mislim, da gre za lepo popestritev, posebej za mlajše tekmovalce.« In kaj počne Špela v zimskem času? »Sedaj gre za najtežji, najbolj monoton del. Čez zimo smo po navadi vsak dan v fitnesu, po dvakrat na teden tečemo, plavamo in treniramo na ergometru, kjer gre za simulacijo veslanja. Cilji bodo še višji, kot prejšnjo sezono. V letošnji sezoni bo tudi Mia Medved članica, tako da bomo lahko kombinirale posadke še nekoliko bolj. Sposobne smo osvojiti še kakšno medaljo več kot v tej sezoni,« je o svojih ciljih povedala Ponomarenko Janičeva.

Za ves trud, ki ga pri svojem delu skozi leta vlaga KKK Žusterna, bo celoten kolektiv nagrajen z novimi prostori. »Imeli bomo velik dogodek v novih prostorih. Počasi se že selimo. Garderobe se že gradijo, s 1. decembrom bodo odstranili naše kontejnerje. Stvari smo že pospravili in se že veselimo nove pridobitve,« je zaključila predsednica Zdenka Ponomarenko.

Armin Sejarić