Foto: Radio Koper/Andrej Šavko

Ob tej priložnosti se je s priljubljene poti oglasila Tjaša Škamperle, ki je nekaj vprašanj zastavila tudi koprskemu županu, Alešu Bržanu, in županu Izole, Danilu Markočiču.

Foto: Radio Koper

Gospod Bržan, sprostitev je, če lahko tako rečemo, prišla čez noč. Je bila nepričakovana, ste vendarle mislili, da bo prišla po praznikih?
Odločitev je bila pričakovana, ni bilo pa jasno, kdaj bo do nje prišlo. Čez noč se je zgodilo in predvidevam, da je vlada sprejela ta ukrep na podlagi podatkov, torej je to primerna odločitev. To bomo tudi spoštovali. Z osebnega vidika sem za vsako mejo, ki pade, seveda zadovoljen, z vidika zagotavljanja varnosti. Jasno pa je ob vsaki sprostitvi še vedno prisoten manjši strah ... Očitno prehajamo iz faze "Ostani doma" v fazo "Ostani previden". Zato pozivamo vse, da se kljub temu, da se ukrepi sproščajo, še vedno zavedamo tega, da je epidemija še vedno med nami in moramo bit res oprezni.

Domačini so to očitno čakali, kar veliko jih je danes tu. Pred nami so trije praznični dnevi, kaj pričakujete, apelirate?
Zavedati se moramo tega, da še vedno veljajo določeni ukrepi, določena navodila, druženje zaenkrat še vedno ni mogoče oziroma je prepovedano. Zato, če delajo kakršne koli piknike za prvi maj, naj to delajo v ožjih družinskih krogih. Počakajmo vsi skupaj še malo, da se ta situacija razblini.

Foto: Radio Koper

Lokalne skupnosti še vedno lahko sprejmete svoje ukrepe. Razmišljate o tem, da bi v koprski občini, ali v vseh štirih istrskih občinah, sprejeli kakšen tak ukrep?
Tako kot se vlada odloča sproti na podlagi situacije, tudi v lokalnih skupnostih spremljamo situacijo in se odločamo sproti. Tako da načrtovanje vnaprej je v dani situaciji skoraj nemogoče.

Kako pa komentirate dogajanje vi, gospod Danilo Markočič?

Vesel sem, da je do tega prišlo. Do sedaj smo se odgovorno obnašali, občani so upoštevali navodila in znali potrpeti. Rezultat je tu. Koronavirus smo omejili, a to ni čas, da bi si natočili kozarec in nazdravljali. To je čas premisleka. Dokler ni cepiva ali zdravila, je nevarnost še vedno tu. Z odprtimi mejami so seveda vsi dobrodošli, morje je mamljivo. A naj obiskovalci ne pozabijo na odgovorno ravnanje. Prihajajo v turistični kraj, kjer je prijetno počutje doma, a poskrbimo, da bo tako ostalo in da bo trajalo, da se okužbe ne ponovijo.


Opolnoči bodo v Izoli za parkiranje na javnih površinah spet uvedli parkirnino.


Tako so danes zjutraj odstranjevali zaporo med Izolo in Koprom:

Tjaša Škamperle