Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Jutranji program

Radijski kviz Ima Evropski parlament sedež zgolj v Bruslju?

18.06.2024

Današnji radijski kviz smo posvetili Evropski uniji. Tokratna zmagovalka je poslušalka Irena, ki je najbolj spretno krmarila med tokratnimi tezami. Kako bi se pa vi odrezali? Odgovarjajte z "Da" ali "ne"? 1. Evropska unija je prejela Nobelovo nagrado za mir. 2. Evropski parlament ima sedež v Bruslju, Belgija. 3. Evropska komisija je izvršilni organ Evropske unije. 4. Evropska unija ima skupno uradno valuto, ki jo uporabljajo vse države članice. 5. Evropska unija je največji trgovinski blok držav na svetu.

None in nonoti Stanislava Lapanja: Bilo je hudo … tepli so me, bila sem lačna.

17.06.2024

Časi se spreminjajo. Danes si težko predstavljamo, da bi 10-letno deklico poslali za pestunjo, da bi otrok trpel lakoto, da bi ga tepli. Težko zgodbo bo danes z nami delila 91-letna Štefka Gravnar, ki je odraščala na Šentviški gori. V Domu upokojencev Podsabotin jo je obiskala Mateja Grebenjak.

Od setve do žetve Robotske rešitve v kmetijstvu nepogrešljive

16.06.2024

V kmetijski oddaji smo izpostavili varno rabo fitofarmacevtskih sredstev in ob tem opozorili na povečanje nedovoljene trgovine prek tujih spletnih portalov pri nas. Ker pa bosta k manjši rabi teh sredstev zagotovo pripomogli tudi robotizacija in digitalizacija v kmetijstvu, smo predstavili tudi nekaj robotskih rešitev, ki bodo postale v tej panogi tudi zaradi pomanjkanja delovne sile v prihodnosti nepogrešljive.

Petkova anketa Bi plačevali več za meso, če bi vedeli, da se je kravica pasla na Banjški planoti?

14.06.2024

Danes se sprašujemo, ali bo Slovenija sledila pozivu zaščitnikov živali in končno prepovedala rejo svinj v kletkah. Društvo AETP je pred mesecem dni začelo kampanjo Slovenija proti kletkam, s katero želijo izboljšati življenjske pogoje rejnih živali. S peticijo, ki jo je do sedaj podpisalo že veliko ljudi, pozivajo vlado, naj sprejme zakonodajo, ki bi to prepovedala. Trenutno slovenska zakonodaja ne prepoveduje reje v kletkah, a kljub temu aktivisti trdijo, da kletke pomenijo veliko trpljenje za živali. Svinje v kletkah ne morejo raztegniti nog, ležati na boku ali se obrniti. Prav tako nimajo prostora za socialne interakcije in druge naravne oblike vedenja. Strokovnjaki za prašičerejo sicer pravijo, da se prosta reja prašičev ni posebno razširila tako zaradi izgub živali in bolezni. Bojijo se tudi, da bi imele predlagane spremembe hude posledice za panogo, vključno s podražitvijo hrane. Kampanja Slovenija proti kletkam je sprožila veliko razprav o reji živali. Kaj menite vi? Ali podpirate prepoved kletk? Debato smo razširili še na pomen lokalno pridelane hrane.

Radijski kviz Obstajajo res rudarji, ki rudarijo s čistimi rokami?

11.06.2024

Današnji radijski kviz smo posvetili rudarstvu. Tokratna zmagovalka je poslušalka Rozi, ki je najbolj spretno krmarila med tokratnimi tezami. Kako bi se pa vi odrezali? 1. V zadnjem desetletju so se tudi v Sloveniji pojavili posebni rudarji, ki nimajo umazanih rok, rudarijo pa kar z računalniki. DA / NE 2. Premogovnik Velenje je edini aktivni premogovnik v Sloveniji. DA / NE 3. Rudnik Sitarjevec pri Litiji je bil znan po kopanju zlata. DA / NE 4. Rudnik Mežica je danes znan po turističnem ogledu z vlakom skozi rudniške rove. DA / NE 5. Rudnik bakra na Finskem, imenovan Outokumpu, je bil ključnega pomena za razvoj sodobne metalurgije. DA / NE

None in nonoti Zdravko Erzetič: Učiti smo se morali, a jaz šole nisem maral.

10.06.2024

V današnji rubriki None in nonoti bomo poslušali zgodbo 80-letnega Zdravka Erzetiča, ki je otroštvo preživel v Goriških brdih, v Medani. Šole ni imel rad, rad pa je prosti čas preživljal v družbi prijateljev doma in v naravi, ob potoku, kjer so si v poletnih mescih naredili bazen. Z njim se je pogovarjala Mateja Grebenjak.

Od setve do žetve Klavrna letina češenj v Vipavski dolini in Goriških brdih

09.06.2024

Zaradi vremenskih razmer in škodljivcev je letošnja letina češenj v Vipavski dolini in Goriških brdih zelo klavrna, običajni pridelek češenj se je tako prepolovil. Pridelovalcem so poleg močnega dežja pridelek zredčili spomladanska sodra in velika temperaturna nihanja ozračja. Deževje je povzročilo pokanje in gnitje plodov. Vse te težave pa niso preprečile festivala briške češnje na Dobrovem, v Medani in Kojskem. V oddaji namenjamo pozornost še avtohtoni ovci, belokranjski pramenki, navzoči smo bili tudi na razglasitvi volilnih rezultatov Zadružne zveze Slovenije.

Petkova anketa Se vam zdi, da starši od svojih otrok zahtevajo preveč?

07.06.2024

Američani poznajo izraz »soccer mom«. To je mama, ki veliko časa preživi tako, da svoje otroke vozi na različne dejavnosti, kot so glasbeni pouk, šport itd. Pogosto se te obšolske dejavnosti časovno prepletajo in zahtevajo pravo strategijo pri organizaciji prevozov. Dokler zadeve ostajajo pri prevažanju otrok, ni nič narobe, a ko se jim pridružijo prevelika pričakovanja staršev, pretirana navijaška vznesenost in želja po tem, da bo malček najboljši, dobimo »fuzbal atije in mamice.« Časnik Večer je veliko pisal o nogometni tekmi dečkov, na kateri so očetje in mame teh otrok zganjali pravi vik in krik ter se drli na trenerje in sodnike. Tako nešportno vedenje se prenaša na otroke. Niso vsi Messiji, Ronaldi, Dončiči, Gadžijevi, Urnauti; statistika pravi, da ima le majhen delež otrok genetske predispozicije za doseganje presežnih rezultatov. Neprimerno vedenje in prevelika pričakovanja staršev pa niso prisotna samo v športu. Se vam zdi, da starši danes od svojih otrok zahtevajo preveč? Prisluhnite anketi in Elviri, Magdi, Dragici ter Filipu, ki so na poklicali v živo!

Zjutraj Kvatropirci so se poklonili Enzu in njegovemu Solinarju

04.06.2024

Štirje ubrani moški glasovi so ob spremljavi kitare povsem dovolj, da že 13 let navdušujejo predvsem z nastopi v živo. Tudi v našem studiu Hendrix. Na sporedu pa med drugim tudi poklon legendi zabavne glasbe Enzu Hrovatinu in njegovemu Solinarju.

Radijski kviz Grad Bled je najstarejši grad v Sloveniji. Drži?

04.06.2024

Prišla, videla in zmagala. Albina je zbrala viteški špogum in odgovorila na vsa vprašanja tokratnega kviza. Pa vi? Bi znali? Grad Snežnik je bil v preteklosti dom slavnega viteza, ki je branil območje pred turškimi vpadi DA / NE Vitez Erazem Predjamski je bil znan pot tem, da je imel skrivni tunel, ki mu je omogočal pobeg iz gradu Predjama. DA / NE Grad Bled je najstarejši grad v Sloveniji. DA / NE Netopirji so pogosto najdeni v srednjeveški gradovih, ker ti nudijo idealne pogoje za njihovo bivanje. DA / NE Viteški turnirji so bili pogosto dogodek v srednjeveških gradovih po vsej Evropi. DA / NE

None in nonoti Sonja Toroš: Simpatije so se zgodile, a na skrivaj.

03.06.2024

Današnja zgodba v rubriki None in nonoti prihaja iz Doma upokojencev Podsabotin. Varovanka, 92-letna Sonja Toroš, nekdanja učiteljica, je Mateji Grebenjak pripovedovala o spominih na otroštvo. V družini je bilo pet otrok, kako so preživljali prosti čas in kako so se rojevale prve simpatije, bomo slišali v naslednjih minutah.

Od setve do žetve Prašičereja po vstopu v EU doživela katastrofo

02.06.2024

Letos mineva 20 let našega članstva v Evropski uniji. V oddaji tudi o tem, kakšen napredek ali morda nazadovanje je v tem času doživelo naše kmetijstvo. Mejice - pasove grmičevja in dreves, med katere se rada primešajo še zelišča in druge rastline, ponavadi najdemo na mejah kmetijskih zemljišč in ob vodotokih. Imajo zelo pomembno vlogo in so polne življenja, vendar pa se vse preveč lastnikov parcel tega ne zaveda in jih uničuje. V oddaji o ozaveščanju o njihovem pomenu in tudi o ozaveščanju o pomenu zdrave lokalno pridelane hrane in zdravega življenjskega sloga. Projekt Po poti zdravja so pripravili in izpeljali v Bolnišnici Sežana v sodelovanju z lokalnimi partnerji.

Več oddaj
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt