Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Kulinarični kotiček

22 epizod

22 epizod


Avtorici oddaje, Anita Urbančič in Kaja Šašek, si vsak mesec privoščita nov kulinarični potep. S pomočjo kuharskih mojstrov, ki jih obiščeta med ustvarjanjem okusnih mojstrovin, razkrivata največje skrivnosti svetovnih kuhinj.


30. 05. 2015

Gambijska kuhinja, 4. del

Skuhna, ki združuje medkulturno povezovanje in nova kulinarična doživetja, je bila ustvarjena kot edinstven socialno-podjetniški projekt, ki ponuja delo priseljencem iz oddaljenih delov sveta, predvsem Afrike. Z njim so med drugim želeli ponuditi dejavnosti, ki bi na kreativen in prijeten način spodbujale druženje ranljive ciljne skupine in večinskega prebivalstva. Pozitivnih rezultatov je več, na primer razbijanje predsodkov, ki jih imamo ljudje o drugih, ter delovanje v smeri finančnega osamosvajanja priseljencev. V Skuhni lahko z jedmi potujete po svetu, v njih spoznate zgodovino in spomine ljudi. Vsak dan lahko na krožnikih okušate različne okuse in obiščete drugo državo. Skuhno smo obiskali na dan, ko je bila na vrsti Gambija, najmanjša afriška država. Oddajo pripravljata Kaja Šašek in Anita Urbančič.


23. 05. 2015

Gambijska kuhinja, 3. del

V Kulinaričnem kotičku maja domuje Skuhna – svetovna kuhinja po slovensko in restavracija, kjer vsak dan postrežejo z jedmi iz druge dežele. Gre za projekt, ki ponuja delo priseljencem iz oddaljenih delov sveta, predvsem Afrike. Hrana je močan vezni člen med ljudmi, zato lahko prek nje spoznavamo druge kulture, se o njih poučimo in se na tak način tudi zbližamo. In prav to je namen Skuhne: predstaviti različne kulturne in kulinarične zanimivosti. Oddajo pripravljata Kaja Šašek in Anita Urbančič.


16. 05. 2015

Gambijska kuhinja, 2. del

Gambijska kuhinja temelji na kombinaciji riža, mesa, zelenjave in kikirikija. Predstavil jo je ustanovitelj zavoda Global in projekta Skuhna Max Zimani, ki je dodal zanimivo zgodovinsko anekdoto. Oddajo pripravljata Kaja Šašek in Anita Urbančič.


09. 05. 2015

Gambijska kuhinja, 1. del

V zadnjem mesecu pred poletnimi počitnicami predstavljamo Skuhno – svetovno kuhinjo po slovensko. Gre za novost v kulinarični ponudbi na naših tleh, kuhinjo, v kateri mešajo navade in okuse iz različnih držav ter jih ponujajo radovednim domačinom in turistom, ki pohajkujejo po središču Ljubljane. Gre za rezultat projekta socialnega podjetništva, ki je zaživel pred dobrima dvema letoma in pol. V njem se povezujejo priseljenke in priseljenci z različnih koncev sveta, da bi izboljšali življenjske razmere za priseljence, ki so se k nam preselili v upanju na boljšo prihodnost. V Skuhni lahko z jedmi potujete po svetu, v njih spoznate zgodovino in spomine ljudi. Vsak dan lahko na krožnikih okušate različne okuse in obiščete drugo državo. Mi smo okušali dobrote iz Gambije. Oddajo pripravljata Kaja Šašek in Anita Urbančič.


25. 04. 2015

Japonska kuhinja, 4. del

April je namenjen spoznavanju japonske kuhinje. Obroki so, kot smo že poudarili v preteklih objavah, sestavljeni iz več jedi, ki so servirane v različno velikih skodelicah s poslikavami. Držijo se načela, da jed in pribor nista preveč načičkana. Vse mora biti v ravnovesju s hrano, ki jo jedo z lesenimi palčkami. Te so poslikane z različnimi motivi iz narave in njihove kulture. Zanimiv pa je tudi način postrežbe ... Oddajo sta pripravili Kaja Šašek in Anita Urbančič.


18. 04. 2015

Japonska kuhinja, 3. del

V Kulinaričnem kotičku smo aprila gostili japonsko kuhinjo. V preteklih oddajah smo predstavili posebnosti tradicionalne japonske kulinarike, imenovane vašoku, razkrili pa smo tudi, s čim so nam postregli v japonski restavraciji MoySushi v Ljubljani. Glavne začimbe in dodatki v japonski kuhinji so pridobljeni iz soje. Najpogósteje se uporablja kar sojina omaka (shoyu) ali kašasta zmes (miso). Nepogrešljive so tudi začimbe in dodatki, ki jih pridobivajo iz riža. Mednje spadajo sake ali riževo žganje, rižev kis in mirin (sladki sake). Sicer pa je v jjaponski kuhinji poskrbljeno tako za ljubitelje pravih čajev kot za ljubitelje grenke pijače iz hmelja. Oddajo pripravljata Kaja Šašek in Anita Urbančič.


11. 04. 2015

Japonska kuhinja, 2. del

V japonski kuhinji obstaja več kategorij, ki ne označujejo le vrste jedi, temveč tudi način priprave. To so: Shirumono, ki pomeni juhe, Nimono označuje dušene jedi, Mushimono v pari kuhane jedi, Agemono cvrte, Yakimono pečene, Nerimono kašaste jedi, Menrui jedi z rezanci, Sunomono okisane ribe in zelenjavo in Hanmono, ki pomeni riž v kombinaciji z različnimi dodatki - tako nastanejo maki, temaki in nagiri sushi. Oddajo pripravljata Kaja Šašek in Anita Urbančič.


04. 04. 2015

Japonska kuhinja, 1. del

Aprila se v Kulinaričnem kotičku selimo na Japonsko. Zaradi uporabe sezonskih sestavin in več stoletij starih kuharskih tehnik se je japonska kulinarika pred dobrim letom pridružila francoski na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Odločitev, da zaščitijo japonsko tradicionalno kuhinjo, imenovano vašoku, so sprejeli zaradi zaskrbljenosti, da hitra hrana in zahodne jedi vse bolj izpodrivajo kulinarično kulturno dediščino dežele vzhajajočega sonca. Oddajo pripravljata Kaja Šašek in Anita Urbančič.


28. 03. 2015

Indijska kuhinja, 4. oddaja

Indijski kuhinji, ki je v ospredju v marcu, daje poseben čar domiselna uporaba izbranih aromatičnih začimb, iz katerih pripravljajo okusne in Evropejcem občasno nenavadne jedi skritih okusov. Avtorici oddaje, ki je na sporedu vsako soboto opoldne, sta Kaja Šašek in Anita Urbančič.


21. 03. 2015

Indijska kuhinja, 3. del

Sobotna kulinarična druženja so v marcu 2015 rezervirana za spoznavanje skrivnosti indijske kulinarike. Oddajo, ki ji lahko prisluhnete vsako soboto opoldne, pripravljata Kaja Šašek in Anita Urbančič.


14. 03. 2015

Indijska kuhinja, 2. del

Ključ indijske kuhinje so začimbe, največji pomen pa sta predvsem razmerje in uravnoteženost med njimi. Riž je glavna sestavina skoraj vsakega indijskega obroka, dodane stročnice pa skrbijo za zadostno dovajanje proteinov. Oddajo, ki je na sporedu vsako soboto opoldne, pripravljata Kaja Šašek in Anita Urbančič.


07. 03. 2015

Indijska kuhinja, 1. del

Indijska kulinarika se razlikuje od regije do regije. Okus, barve, tekstura, videz in aroma posamezne specialitete se spreminjajo vsakih nekaj kilometrov. Temelji indijske kuhinje so prava izbira sestavin, količina, razmerja in zaporedje priprave. Prav zato je indijska hrana uravnotežena in primerna za vsakogar, cenjena pa zaradi raznolikih okusov in prehranske vrednosti. Oddajo, ki je na sporedu vsako soboto opoldne, pripravljata Kaja Šašek in Anita Urbančič.


28. 02. 2015

Francoska kuhinja, 4. del

Tudi zadnjo februarsko oddajo sta Kaja Šašek in Anita Urbančič posvetili francoski kuhinji. Med drugim razkrivata, da s povprečno štiriindvajsetimi kilogrami letno zaužitega sira na prebivalca Francozi zasedajo drugo mesto na lestvici največjih porabnikov sira na svetu, lovoriko prvega mesta pa nosijo Grki ...


27. 02. 2015

Brazilska kuhinja, 2. del

V drugem delu prenovljene oddaje avtorici med drugim razkrivata, s katerimi dobrotami postrežejo obiskovalcem brazilske restavracije Rodizio do Brazil.


27. 02. 2015

Brazilska kuhinja, 3. del

Strežba, ki je značilna za brazilsko kuhinjo, se imenuje "rodizio", ki pomeni krog. »Pasadores«, recimo jim natakarji, obiskovalcem na sabljah postrežejo z različnimi kosi mesa, s škampi, pa tudi sirom in z zelenjavo na žaru.


27. 02. 2015

Brazilska kuhinja, 4. del

Pravijo, da je prava črna brazilska kava temna kot noč, vroča kot strast in sladka kot ljubezen. Obiskovalci restavracije Rodizio do Brasil pa lahko ob okusnih jedeh naročijo caipirinho, kozarec vina iz njihove kleti, brezalkoholno brazilsko Guarano ali osvežujoče brazilsko pivo ...


27. 02. 2015

Brazilska kuhinja, 5. del

Pasadoresi prve brazilske restavracije pri nas, ki se nahaja v prestolnici, glavne jedi strežejo na sabljah. S strežbo ne ustavijo, vse dokler gostje t. i. semaforja, kosa lesa valjaste oblike na mizi, ne obrnejo na rdečo stran. V zadnji januarski oddaji sta avtorici razkrijeta tudi, kako sta bili zadovoljni z obiskom.


27. 02. 2015

Brazilska kuhinja, 1. del

Anita Urbančič in Kaja Šašek sva z novim letom malce preuredili Kulinarični kotiček in ga iz slovenske dežele preselili na svetovne kuhinjske pulte. Za mrzli januar sva izbrali strastno Brazilijo. Obiskali sva prvo brazilsko restavracijo v Sloveniji – Rodizio do Brazil v Ljubljani.


21. 02. 2015

Francoska kuhinja, 3. del

Francoski obrok je praviloma sestavljen iz predjedi, glavne jedi, skoraj obveznega sira in sladice. In za to si Francozi vzamejo čas. Čeprav jim vse hitrejši način življenja (vsaj v mestih) narekuje, da svoje kosilo skrajšajo, si zanj še vedno vzamejo dobro uro. Poleg hrane namreč radi prežvekujejo tudi aktualne politične teme. Več v oddaji, ki jo pripravljata Kaja Šašek in Anita Urbančič.


14. 02. 2015

Francoska kuhinja, 2. del

Stari rek pravi, da jemo zato, da živimo. A za Francoze velja ravno obratno, kot sva spoznali tudi avtorici oddaje Kaja Šašek in Anita Urbančič. Prehranjevanje zanje ni le zadovoljevanje osnovnih življenjskih potreb, ampak vsakodnevni užitek, družabni trenutek, pravi obred. Vabljeni k poslušanju druge februarske oddaje.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt