Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Osebnost Primorske - Radio

87 epizod

87 epizod


Primorske medijske hiše Primorske novice, Radio Koper in Televizija Koper so v svojem okolju želele poiskati ljudi, ki so naredili pozitiven presežek - ljudi, ki so storili več, kot jim veleva stan. Poleg tega skrbimo, da so osebnosti Primorske prepoznane tudi na nacionalni ravni. Vse leto potekajo mesečni izbori, na koncu med 12 kandidati izberemo vsakoletnega zmagovalca. O zmagovalcih odločate vi.


13. 01. 2022

Osebnost Primorske 2021 je Primož Krečič

Osebnost Primorske 2021 so izglasovali poslušalci, bralci in gledalci omenjenih medijev. Naziva se je razveselil PRIMOŽ KREČIČ, koprski župnik, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v koprski stolnici.


17. 01. 2021

Nevenka Mlinar, Osebnost Primorske

Osrednji primorski mediji Radio Koper, Televizija Koper, Primorske novice, Primorski dnevnik in Deželni sedež RAI za Furlanijo julijsko krajino smo sinoči razglasili Osebnost Primorske za leto 2020. Poslušalci, gledalci in bralci so izbrali zdravnico družinske medicine Nevenko Mlinar, ki se je lani prva podpisala pod poziv državi k odgovornemu pristopu do okoljske problematike v srednji Soški dolini. Priljubljene prireditve za 16 - ti izbor Osebnosti Primorske letos razumljivo ni bilo, v studiu se je s prejemnico laskavega naziva srečala Tjaša Škamperle.


31. 12. 2020

Osebnost Primorske meseca decembra - Neda Rusjan Bric

Neda Rusjan Bric je v evropsko kulture povezala Novo Gorico in Gorico. Z njo se pogovarja Nataša Benčič.


06. 11. 2020

Osebnosti Primorske meseca oktobra: Anita Bergnach in Vesna Jagodic

Anita Bergnach in Vesna Jagodic sta učiteljici na dvojezični osnovni šoli Pavla Petričiča v Špetru, zavzeli sta se, da bi otroci v Benečiji lahko prejeli sveto obhajilo v slovenščini. Čeprav sta naleteli na nasprotovanje znotraj Cerkve - ne v Špetru ne v Čedadu župnika nista imela posluha za njuno prošnjo -, nista vrgli puške v koruzo. Zaradi njune vztrajnosti je deset otrok naposled le prejelo sveto obhajilo v slovenskem jeziku. "Tele dan ostane v zgodovini," so o dogodku zapisali v beneškem časniku Dom.


03. 10. 2020

Osebnost Primorske 03.10.20

Osebnost Primorske meseca septembra je Mateja Sattler, okoljska aktivistka, ki srčno in pogumno daje glas Soški dolini za čisto okolje in čisto pitno vodo. Z zmagovalko se pogovarja Nataša Benčič


05. 09. 2020

Osebnost avgusta Stjepan Vincek

Pod sloganom Stori kaj dobrega zase in za drugega - daruj kri! so člani Moto kluba Kondor v izolskem transfuzijskem centru organizirali avgustovsko krvodajalsko akcijo, trideseto po vrsti. Ponosni so, ker so ponovno dali del sebe za nekoga drugega. V desetih letih, odkar so začeli akcijo, so darovali približno 250 litrov krvi. Motoriste Kondorja tudi sicer krasi dobrodelnost. Že tradicionalno ob večjih praznikih obdarujejo socialno šibke družine, pomagajo otrokom in mladostnikom s posebnimi potrebami, z veliko mero sočutja zbirajo denar za zdravljenje hudo bolnih. Za člane kluba na čelu s predsednikom Stipetom Vincekom je na cesti na prvem mestu varnost, h kateri posebej prispevajo s svojim zgledom. Z osebnostjo Primorske avgusta se je pogovarjala Nataša Benčič.


08. 08. 2020

Ksenija Dobrila in Walter Bandelj

Predsednica Slovenske kulturno gospodarske zveze Ksenija Dobrila in predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj sta bila med glavnimi akterji pogajanj, ki so s podporo predsednikov Slovenije in Italije ter ob pomoči slovenske diplomacije privedla 13. julija do začetka vračanja tržaškega Narodnega doma Slovencem. Pot bo še dolga, nad spoštovanjem memoranduma o soglasju glede vrnitve pa bo bdela tudi Fundacija Narodni dom, ki sta jo krovni organizaciji Slovencev v Italiji skupaj ustanovili; ta bo prevzela lastništvo Fabianijeve palače v Trstu in začrtala novo poglavje v njeni zgodovini.


04. 07. 2020

Dr. Jože Pirjevec, vztrajni iskalec resnice

Dr.Jože Pirjevec, vztrajni iskalec resnice. S knjigo Partizani, je osvobodilno gibanje postavil v evropski okvir. Z njim se pogovarja Nataša Benčič.


06. 06. 2020

Osebnost primorske

Osebnost Primorske meseca maja je Jelena Vukmir, profesorica, ki slovenščino uči na "naraven način". Z njo se pogovarja Nataša Benčič.


08. 05. 2020

Matjaž Poniž, prostovoljec

Matjaž Poniž je po poklicu gostinec, zaposlen je kot občinski redar - vodja izmene v Mestni občini Koper, njegovo srce pa bije za prostovoljstvo. Od leta 2013 sodeluje z Območno enoto Rdečega križa v Kopru kot prostovoljni bolničar. V času od 11. marca do 14.aprila 2020 je bil koordinator na merilni točki mejnega prehoda Škofije. Ekipa štiriindajsetih bolničarjev, prostovoljcev iz Izole, Kopra in Pirana je bila tam prisotna 24 ur na dan. Matjaž, ki je delo koordiniral, je prejemnik bronastega znaka Civilne zaščite, bil je prostovoljec leta v javni upravi, zdaj pa ena od osebnosti Primorske meseca aprila vrednote prostovoljstva preprosto - živi.


08. 05. 2020

VANJA KOSMINA NOVAK

Vanja Kosmina Novak je od leta 2013 pomočnica direktorja za zdravstveno nego v Zdravstvenem domu Koper. V času, ko nam je koronavirus ukazal naj ostanemo doma, je Vanja v zdravstvenem domu sprejemala domnevno okužene, virusu seveda bila izpostavljena in tudi morala v karanteno zaradi dveh moških, ki sta samovoljno zakorakala v zdravstveni dom in močno kršila vsa navodila. Zelo je predana svojemu poklicu in vedno na strani medicinskih sester, saj meni da dobre medicine ni brez izobraženih, predanih in srčnih medicinskih sester.


08. 05. 2020

Gledališče Koper

Ustvarjalci Gledališča Koper so se na spremenjene razmere, zaradi katerih so gledališke dvorane zaprte, odzvali takoj. Na spletu so oblikovali vrsto vsebin za vse generacije. Zaradi njihovega truda publika ni pozabila, da je teater nekaj čarobnega. Zato je osebnost Primorske meseca aprila tudi Gledališče Koper. Poklepetali smo z njegovo direktorico Katjo Pegan.


08. 05. 2020

Izdelali in podarili več kot 5200 vizirjev

Številne ustanove in posamezniki so v času epidemije nujno potrebovali zaščitno opremo. Dobavni roki zanjo so bili dolgi, zato je marsikomu delo z ustrezno zaščito olajšalo ali sploh omogočilo Društvo elektronikov Slovenije. V tem času so se člani in podporniki o vsej Sloveniji organizirali tako, da so s 3 D tiskalniki noč in dan izdelovali vizirje in jih podarjali. Predsednik društva Darko Volk iz Kačič je prevzel koordinacijo povpraševanja in ponudbe. Kot je povedal Tjaši Škamperle, končni številki, da so izdelali več kot 5200 vizirjev, še sam težko verjame.


03. 04. 2020

Luka Manojlović

Luka Manojlović v domu upokojencev starostnikom omogoča video pogovore s svojci in ureja računalnike za učence “Vsak po svojih zmožnostih lahko prispeva družbi in jo s tem dela boljšo,” je prepričan Luka Manojlovič, podjetnik iz Nove Gorice. V teh dneh je starostnikom v domu upokojencev omogočil video pogovore s svojci, potem pa poskrbel še, da so računalniško opremo in dostop do omrežja dobili prav vsi učenci.


03. 04. 2020

Andrej Fister

Andrej Fister, farmacevt iz lekarne v Hrpeljah, ki pride tudi na dom Andrej Fister občanov ne pušča na cedilu niti izven delovnega časa. Če je treba, zdravila in medicinske pripomočke odnese na dom tistim sokrajanom, ki do lekarne ne morejo. V teh časih dobiva veliko pohval in spodbud. Spodbude dajejo občutek, da ljudje razumejo tudi stisko zdravstvenih delavcev in to ga večkrat pripelje do solza.


03. 04. 2020

Valentina Sivec

Valentina Sivec je s skupino somišljenikov prek spletne platforme zbirala denar za medicinsko opremo bolnišnic v Furlaniji Julijski krajini Valentina Sivec iz Jamelj je ob izbruhu epidemije ostala brez dela. A doma ne sedi križem rok. Skupaj s skupino prijateljev je prek družbenih omrežij zbrala več kot 70.000 evrov za nakup medicinske opreme za bolnišnice v Furlaniji Julijski krajini. »Čeprav se morda počutimo nemočni, to še zdaleč nismo,« je prepričana in nadaljuje z dobrimi deli za skupnost.


03. 04. 2020

Denis Ibrišimović

Denis Ibrišimović iz gostilne Podfarovž v Vipavi je sprožil verigo razdeljevanja brezplačnih toplih obrokov Za Denisa Ibrašimoviča je kuhanje ljubezen, njegova duša. Takoj, ko je moral zapreti gostilno, je začel kuhati za ljudi, ki si ne morejo privoščiti toplega obroka. Kuha že dobre tri tedne. Odziv ga je šokiral, predvsem to, koliko je ljudi, ki nimajo kaj položiti na krožnik. Ob stiskah ljudi se je zjokal.


07. 03. 2020

Osebnost primorske februar 2020

Osebnost Primorske meseca februarja je dr. Miran Košuta, ki je z novim prevodom Prešernove poezije približal italijanskemu bralcu. Z njim se pogovarja Nataša Benčič.


08. 02. 2020

Osebnost januarja Nevenka Mlinar

Zdravnica Nevenka Mlinar je prvopodpisana pod zahtevo slovenskih zdravnikov in zobozdravnikov ter zdravniške zbornice proti nadaljnjemu obremenjevanju okolja in ogrožanju zdravja v srednji Soški dolini. Njenemu pozivu se je v pismu javnosti pridružilo že več kot 300 zdravnikov. Mlinarjeva opozarja, da so zdravstvene posledice pretekle proizvodnje azbestno cementnih izdelkov na tem območju zelo težke. V njeno ambulanto v Desklah prihajajo bolniki s številnimi zdravstvenimi težavami zaradi nekdanje izpostavljenosti azbestu. Med najhujšimi je mezoteliom, rak, pri katerem je preživetje krajše od leta in pol. Azbest je sicer stvar preteklosti, vendar Salonit Anhovo zdaj načrtuje povečati količine odpadkov za sosežig. To pa je zaskrbljujoče, opozarja Mlinarjeva. Z njo se je pogovarjala Nataša Benčič.


28. 12. 2019

Duško Kalc: "Svoboda ni samoumevna."

Osebnost Primorske meseca decembra je Duško Kalc, predsednik openske sekcije Vsedržavnega združenja partizanov Italije, ki skrbi za nastajajoči Park miru na Opčinah, kjer so bili 15. decembra 1941 ustreljeni obsojenci 2. Tržaškega procesa. Z njim se je pogovarjala Mateja Brežan


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt