Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Poletni utrip kulture

27 epizod

27 epizod


Gre za oddajo magazinskega tipa o kulturnem življenju in ustvarjalnosti Primorske ter tovrstnem dogajanju v Sloveniji, zamejstvu in svetu. Pomembne in zanimive dogodke predstavljamo z reportažnimi zapisi, s pogovori, kritikami in z ocenami. Oddajo urejajo Branka Kljun, Lea Hedžet in Tatjana Gregorič.


28. 09. 2016

Tartini festival - Il terzo suono, Gledališče Kamishibai, Bogomila Doljak, Narečni večer v Gradinu, Glasbe sveta, Petra Kovačič, Mail Art Kromberk

Za tokratni oddajo smo v Piranu obiskali Tartini festival in Festival gledališča kamišibaj, spominsko razstavo Bogomile Doljak in narečni večer v Gradinu. V Tolminu smo prisluhnili še violinistki Petri Kovačič, trenutno članici dunajskih fiilharmonikov, na koncertu v okviru festivala Glasbe sveta pa slovitega virtuoza na oboii, Paula McCandlessa. Nekaj besed smo namenili tudi razstavi Mail Art na gradu Kromberk.


28. 09. 2016

Festival slovenskega filma v Porotorožu, Kogojevi dnevi na Sveti Gori, Rudi Šimac. Terry Railey

Tokrat dajemo prednost festivalu slovenskega filma, saj se je nabralo veliko zanimivih misli ob nagrajenih filmih. Nekja besed smo posvetili slovesu od velikega promotorja primorskega petja, Rudiju Šimacu, slišite pa lahko tudi, kakšne vtise je zapustil veličasten, scensko podkrepljen koncert v okviru Kogojevih dni na Sveti Gori, kjer so izvedli simfonično pesnitev Barve zelenega smaragda slovenskega skladatelja in teologa Avgusta Ipavca, in nenazadnje pogovor, ki je med Zvonetom Tomacem in Tomažem Sušnikom nastal po koncertu Terry-ja Raileya v Kinu Šiška.


27. 09. 2016

Kogojevi dnevi - Slovenski oktet, Dnevi stare glasbe, APZ UP, Glasis, Aegida, Simfonic Voices in Carpaccio v Kopru, Goriški komorni zbor v Šempasu

V zadnji letošnji poletni oddaji ponujamo prispevke severnoprimorskih sodelavk Metke Sulič in Tamare Koren pa še koprskih uredinc Branke Kljun ter Neve Zajc. Prva je obiskala Dneve stare glasbe, druga pa četrti koncert festivala Kogojevi dnevi in prisluhnila Schubertovi maši, kot jo je izvedel Goriški komorni zbor s komornim ansmablom Nova v Šempasu. Neva Zajc vas popelje v koprski Pokrajinski muzej, na poseben dogodek, s katerim so v živo prikazali delo restavratorjev, ki se ukvarjajo z opusom Vittoreja Carpaccia, natančneje z njegovimi poslikavami orgel v koprski stolnici. Branka Kljun pa tokrat poroča o uspehih Akademskega zbora Univerze na Primorskem in o začetku njegovega jesenskega cikla koncertov Simfonic Voices s Komornima zboroma Glasis in Aegida.


13. 09. 2016

Tartini festival - Mercelli, Leclére, Piranski Ex tempore, Godalni kvartet Feguš, Aleš Sedmak, Tržaško Gledališče Verdi

Z današnjo oddajo vas popeljemo na sklepne koncerte Tartini festivala, na piranski Ex tempore, na drugi koncert letošnjega festivala Kogojevi dnevi in na razstavo Aleša Sedmaka v Kopru. Na koncu pa vas povabimo še v tržaško Gledališče Verdi, ki je v Pokrajinskem muzeju v Kopru predstavilo svojo abonmajsko sezono simfoničnih koncertov in opernih predstav.


06. 09. 2016

Vinko Globokar Med zvoki krajev, Steiner Trio in David Plantier na Tartini festivalu, Kogojevi dnevi - Ivan Skrt, Kraljevi orkester Concertgebouw. Ljubljana Ffestival, Gledališke delavnice v Izoli, Musica Creativa

S kulturnih dogodkov minulih dni poročajo Tatjana Gregorič, Irena Čok, Tamara Koren, Sandra Boršič in Lea Hedžet. Oglašajo se s sklepnega koncerta festivala Med zvoki krajev in kar dveh koncertov letošnjega Tartini festivala v Piranu, pa z otvoritve Kogojevih dni v Kanalu ob Soči, kjer je igral pianist Ivan Skrt, in z gostovanja enega najboljših orkestrov v svetu na ljubljanskem poletnem festivalu, Cocertgebouw iz Amsterdama. Za konec pa se spominjajo še zadnjih poletnih šol za ustvarjalno mladino, Gledaliških delavnic v Izoli in Musice creative.


06. 09. 2016

Vinko Globokar na festivalu Glasbe sveta, Steiner Trio in David Plantier na Tartini festivalu, Kogojevi dnevi - Ivan Skrt, Kraljevi orkester Concertgebouw - Ljubljana Festival, Gledališke delavnice v Izoli, Musica Creativa

S kulturnih dogodkov minulih dni poročajo Tatjana Gregorič, Irena Čok, Tamara Koren, Sandra Boršič in Lea Hedžet. Oglašajo se s sklepnega koncerta festivala Glasbe sveta in kar dveh koncertov letošnjega Tartini festivala v Piranu, pa z otvoritve Kogojevih dni v Kanalu ob Soči, kjer je igral pianist Ivan Skrt, in z gostovanja enega najboljših orkestrov v svetu na ljubljanskem poletnem festivalu, Cocertgebouw iz Amsterdama. Za konec pa se spominjajo še zadnjih poletnih šol za ustvarjalno mladino, Gledaliških delavnic v Izoli in Musice creative.


01. 09. 2016

Beti Bricelj, Simon Kastelic, Diana Grubišić-Čiković, Marko Kravos, Goran Vojnović, Eurochoir

O razstavi Beti Bricelj in Simona Kastelica v koprski Loži, o sklepnem koncertu Piranskih glasbenih večerov s harfistko Diano Grubišić-Čiković, o gostovanju tržaškega pesnika Marka Kravosa na Kitajskem, o novi knjigi, Figa, Gorana Vojnoviča in o prepevanju mladih evropslih pevcev v ciklu Simfonic voices, ki ga v Koipru prireja Akademski zbor Univerze na Primorskem, je govora v današnji oddaji, ki jo je skupaj povezala Neva Zajc, ob njej pa so jo s prispevki oblikovle tudi Lea Hedžet, Mirjam Muženič, Sandra Boršič in Branka Kljun.


31. 08. 2016

Boris Pahor, Sara Rustja, Stefano Pace, Mojca Gal, Katja Šulc, Jazz Punt big band, Overjam

Tokrat lahko prisluhnete pogovoru z ravnateljem gledališča Verdi v Trstu, Stefanom Pace-jem, naš gost je tudi tržaški pisatelj Boris Pahor, ki je minuli petek praznoval 103 leta. Sodelavci glasbenega uredništva pa poročajo o koncertu violinistke Mojce Gal v okviru 15. Tartini festivala v Piranu, klavirskem recitalu Sare Rustja Turniški na Zemonu pri Vipavi, nastopu Katje Šulc na festivalu Glasbe sveta v Novi Gorici, gostovanju tolminskega Jazz Punt big banda na festivalu Nišville v Srbiji in festivalu Overjam v Tolminu. Prispevke Neve Zajc, Helene Filipčič Gardina in Armanda Šturmana je v oddajo povezala Tatjana Gregorič.


16. 08. 2016

Akademija Tartini, Gandharb, Atanasovski...

Tokrat smo obiskali Piran, kjer sta na ogled razstava nepalske umetnice Sapane Gandharb in izbor del iz zbirke Bernardin, prisluhnili pa smo tudi koncertu mednarodne poletne akademije Giuseppe Tartini. Na gradu Kromberk v Novi Gorici sta letošnji peti festival Glasbe sveta začeli zasedba Etnoploč in Vasko Atanasovski trio. Napovedujemo program osrednjega dela Tartini festivala in klavirska recitala Sare Rustja, na katerih bo predstavila kar šest novitet primorskih avtorjev. Oddajo s prispevki Neve Zajc in Lee Hedžet je vodila in uredila Tatjana Gregorič.


02. 08. 2016

Simfonični Orkesterkamp, Festival Winds, Gorazd Strlič, Klementina Golija, Likovna delavnica Sinji vrh, Plesni seminar Piran

Današnja ura, posvečeno kulturnim utrinkom zadnjih dni, prinaša prispeveke Lee Hedžet, Neve Zajc, Tatjane Gregorič, Metke Sulič in Mete Škvarč. Z njimi se lahko podamo v Izolo, kjer razstavlja Klementina Golija, v Bovec, kjer se je s številnimi Gala koncerti sklenil Orkesterkamp, v Križni hodnik minortiskega samostana, kjer je izzvenel 4. Koncert Piranskih glasbenih večerov, na Sinji Vrh, kjer potekajo Poletne likovne delavnice in še enkrat v Piran, kjer so v okviru Poletnega festivala uprizorili Balet po Bizet-jevi operi Carmen.


26. 07. 2016

Nova v MIlanu, Prekmurci na Librisovem večeru, Kvintet Contrast v Piranu, ameriški študentski pevski zbor v Kopru, Orkesterkamp v Bovcu.

V oddaji Poletni utrip kulture objavljamo prispevek o gostovanju Nove filharmonije iz Nove Gorice na mednarodnem festivalu mladinskih orkestrov v Milanu, predstavljamo utrip Librisovega večera, ki so ga v vasici Boršt oblikovali Prekmurci, poročamo o koncertu pevskega zbora ameriških študentov v Kopru v okviru cikla Simfonic voices in koncertu trobilnega kvinteta Contrast na Piranskih glasbenih večerih, povabimo pa vas tudi v Bovec, ki je mesec dni živel v znamenju 11. Orkesterkampa.


20. 07. 2016

Evgen Bavčar, likovna kolonija Sinji vrh, razstava Po starodavnih soliinskih poteh, Zala Kravos, teden kitare v Postojni, Uroš Rojko,

V oddaji Poletni utrip kulture gostimo Evgena Bavčarja, dobitnika nagrage "državljan Evrope" in francoske legije časti, objavljamo reportažo s Sinjega vrha, kjer je bila v juniju likovna kolonija, predstavljamo razstavo treh avtoric v Piranu in Sečovelsjkih solinah, se pogovarjamo z mlado pianistko Zalo Kravos, ki je nastopila v Kopru ter z udeleženci kitarskega festivala v Postojni, posebej z Urošem Rojkom, ki je imel svoj avtorski večer.


20. 07. 2016

Božo Vrećo, začetek Piranskih glasbenih večerov, Bodeča neža, mednarodno tekmovanje saksofonistov, Bojan Gorišek

V oddaji Poletni utrip kulture predstavljamo dogajanje na primorskih prizoriščih. Na 23. primorskem poletnme festivalu smo se pogovarjali z avtorjem sevdalink Božom Vrećom, predstavljamo začetek Piranskih glasbenih večerov, mednarodno srečanje glasbenikov v Gorici, medanrodno tekmovanje saksofonistov in napovedujemo koncert Bojana Goriška na drugem Piranskem glasbenem večeru.


05. 07. 2016

Poletni kitarski večeri, Primorski poletni festival, 11. Orkesterkamp, NOVA v Milanu, Kreativ klavir, Piranski glasbeni večeri

V današnjo oddajo, ki jo bo uredila Tatjana Gregorič, se bo s Poletnih kitarskih večerov oglasila Branka Kljun, s Primorskega poletnega festivala pa Ivana Zajc. V Bovcu pa se je pred dnevi začel 11. Orkesterkamp, ki ga bo v pogovoru s Tatjano Gregorič predstavil umetniški vodja Simon Perčič, napovedali bomo tudi koncert komornega orkestra Nova na mednarodnem festivalu mladinskih orkestrov v Milanu, za konec bo Lea Hedžet nekaj minut namenila še poletni šoli Kreativ klavir, ki jo te dni na koprski glasbeni šoli vodi prof. Valentina Češnjevar, in Piranskim glasbenim večerom, ki se začenjajo ta četrtek.


28. 06. 2016

Flavtistra, Festival Kras, Oktet Vrtnica, Bodeča Neža, Poletni kitarski večeri

Oddaja, ki skozi vse poletje ponuja pestro izbiro tako glasbenih, kot tudi drugih kulturnih vsebin, opozarja danes na koncerte Festivala Kras, Flavtistre, pa na gostovanje okteta Vrtnica v Slovenski filharmoniji in na tekmovalne uspehe dekliške vokalne skupine Bodeča Neža. O vseh je prispevke Metke Sulič in Tatjane Gregorič v današnjo oddajo povezala Lea Hedžet, ki je za konec prepustila besedo še prof. Tanji Brecelj Vatovec, da vas povabi na Poletne kitarske večere v starem mestnem jedru Kopra. Ob njihpa omenjamo tudi druge prireditve in festivale.


29. 09. 2015

Kogojevi dnevi v Gorici, Knjige in begunci - posvet Mladinske knjige, Denys Masliuk v Piranu, Vokalna skupina Domen v Kopru, Svetovni glasbeni dnevi v Ljubljani, Andrej Pirjevec v Sežani, Eros Ramazzotti v Lubljani

Skozi današnjo oddajo lahko ob pomoči Branke Kljun, Metke Sulič, Ivane Zajc, Lee Hedžet, Mojce Maljevac in Anite Urbančič obiščete koncertno prizorišče Kogojevih dni v Gorici, kjer je zaigral Godalni komorni orkester Slovenske filharmonije s solistkama, violinistko Veroniko Brecelj in sopranistko Barbaro Jernejčič Fürst, posvet Mladinske knjige z naslovom knjige in begunci (na primerih romanov V morju so krokodili Fabia Gede in Čas čudežev Anne Laure Bondoux), Pastoralni center Georgios v Piranu, kjer je priredil kjlavirski recital Denys Masliuk, Samostan sv. Ane v Kopru, kjer je v ciklu Simfonic voices nastopila vokalna skupina Domen iz Črnuč, Kosovelov dom, kjer se je predstavil multiinstrumentalist Andrej Pirjevec, ljubljanski Prešernov trg, kjer so se začeli Svetovni glasbeni dnevi in areno Stožice, kjer je ljubljanske oboževalce razveselil Eros Ramazzotti.


24. 09. 2015

Slovenski oktet, Ivan Skrt, abonmaji SSG Trst

V današnji oddaji je Lea Hedžet povezala prispevke novogoriških sodelavk Tatjane Gregorič in Metke Sulič ter koprske kulturne urednice Neve Zajc. Prva je pred mikrofon povabila pianista Ivana Skrta, ki ima za sabo zelo uspešno in plodno koncertno poletje, druga je za nas obiskala tretji koncert festivala Kogojevi dnevi, Neva Zajc pa vas vabi v Trst, kjer je Slovensko stalno gledališče že v poletnih dneh začelo razpisovati svoje abonmaje.


22. 09. 2015

Dnevi stare glasbe, Slofest, Duo Popocatepetl, Denys Masliuk

Tatjana Gregorič, Armando Šturman, Mirjam Muženič in Lea Hedžet se v današnji oddaji posvečajo prireditvam, ki jih organizatorji pripenjajo na rob poletja. Ena takih je festival Dnevi stare glasbe, ki ga na goriškem prireja Kulturni dom Nova Gorica, pa Slofest, ki je v Trstu že drugič kot uvod v jesen na ogled postavil slovensko kulturo. Nekaj minut bodo namenili dobrodelnemu koncertu, ki ga je v tednu Alzheimerjeve bolezni tržaškima Združenjema Banfield in Mozart podaril tolkalni duo Popocatepetl, za konec pa vas bodo povabili še na petkov klavirski recital izvrstnega slovensko – ukrajinskega pianista Denysa Masliuka.


17. 09. 2015

Zaključek Tartini festivala, Slofest v Trstu, Kako postati Slovenci, Dnevi stare glasbe, Veličastnih 7

V oddaji se posvečamo še zadnjim izdihljajem poletnih festivalov, obenem pa pogledujemo v nabor jesenskih koncertnih ciklov in abonmajev, ki jih za prihodnjo sezono prav v teh dneh množično razpisujejo primorska gledališča in osrednji slovenski kulturni hram, Cankarjev dom. O sklepnem konceertu Tartini Festivala, o Slofestu v Trstu, o premieri tržaške predstave Kako postati Slovenci, o Dnevih stare glasbe na Goriškem in o abonmaju Veličastnih 7 Cankarjevega doma boste več izvedeli od Lee Hedžet, Tjaše Lotrič, Neve Zajc in Tatjane Gregorič.


10. 09. 2015

Tartini festival - Leonel Morales, 31. Grafični bienale, Matjaž Borovničar, Andrej Makor, 5. Festival kreativne in improvizirane glasbe

Avtorice današnje oddaje vas bodo seznanile s kulturnimi dogodki minulih in prihodnjih dni. Z njimi lahko obiščete klavirski recital na Tartini festivalu v Piranu in Grafični bienale v Ljubljani, izveste lahko, kaj pripravlja v svojem abonmaju Gledališče Koper, in kakšne uspehe je v tem poletju zabeležil mladi primorski skladatelj Andrej Makor, za konec pa še, kaj Zlatko Kavčič napoveduje za svoj 5. festival kreativne in improvizirane glasbe v Goriških Brdih.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt