Predlogi

Ni najdenih zadetkov.


Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Rezultati iskanja

Primorci po svetu

89 epizod

89 epizod


Pred mikrofon smo povabili Primorce, ki jih je življenje pripeljalo v tujino. Tam so si ustvarili novo domače okolje, vseeno pa v sebi ohranjajo primorske korenine.


26. 06. 2019

Ana Mali

Ajdovka Ana Mali se je pred kratkim vrnila iz tujine. Tam je preživela skoraj pet let. Izobraževanje in poklicna pot sta ju vodili v različne države. V obdobju študija na Norveško in v Združene države, pozneje pa še na Švedsko, v Anglijo in Bahrajn. Najboljše mesto na svetu se ji zdi Edinburgh, kjer si je kot kineziologinja in fizioterapevtka nabirala izkušnje v tamkajšnji nogometni in rokometni reprezentanci. Pred kratkim se je vrnila v Slovenijo, ker je dobila ponudbo za delo v ženski smučarski reprezentanci. Nekaj izkušenj je zaupala Nataši Uršič.


19. 06. 2019

Jurij Ličen

V tokratni oddaji gostimo Jurija Lična iz Branika, ki trenutno v arhitekturnem biroju v Londonu riše načrte za letališče v Mumbaju. V Veliko Britanijo je odšel zaradi podiplomskega študija s področja arhitekture potem pa je tam ostal, ker je dobil službo v biroju Zaha Hadid Architects. V Londonu mu je najbolj všeč urbani način življenja, utrip velikega mesta in stik z ljudmi in kulturami iz vseh koncev sveta. Nataši Uršič je povedal, da mu srce sicer utripa za Slovenijo vendar se domov še ne ne bo vrnil.


12. 06. 2019

Uroš Kastelic iz Avstralije

V tokratni oddaji Primorci po svetu bomo poklicali v daljno Avstralijo, kjer se je poletje že zaključilo. Prav posebno je bilo za družino Kastelic iz Kopra, ki je v deželi tam spodaj letos zaživela na novo. O visokih temperaturah, drugačnem živalskem svetu, o šolskem sistemu, kjer otroci ne potrebujejo učbenikov in delovnih zvezkov, ter še marsičem se je se Andrej Šavko pogovarjal z Urošem Kastelicem.


05. 06. 2019

Salzburg in Tomaž Simatovič

Mateja Brežan je pred mikrofon povabila Tomaža Simatoviča, ki je bil na delovnem obisku v Izoli. Že kot otrok je sanjal o plesni karieri in sanje zasledoval. Iz Izole vse do Salzburga, Dunaja, Nizozemske in drugih krajev po Evropi, kjer je gostoval. Kot plesalec in kot učitelj. Prisluhnimo njegovi zgodbi.


27. 03. 2019

Bogdan Batič iz Paragvaja

V naši oddaji Primorci po svetu bomo danes obiskali Južno Ameriko. Bogdan Batič kot namestnik veleposlanika Evropske unije živi in dela v zelo zanimivi državi, ki pa je popotniki ne obiščejo pogosto. Paragvaj je poleg Bolivije edina država v Južni Ameriki, ki nima dostopa do morja. Prav zato je dokaj izolirana. Večina ljudi poleg španščine govori jezik tamkajšnjih Indijancev – guaraní. Posebnost tega jezika je, da posnema zvoke narave in prostoživečih živali. Tudi v Paragvaju denimo izdelujejo čipke, ki pa jim ne rečejo čipke, temveč pajkove mreže. Našemu sogovorniku, s katerim se je pogovarjala Nataša Uršič, pa se zdi najbolj zanimivo to, da se je kljub veliki oddaljenosti med Slovenijo in Paragvajem spletlo veliko vezi.


20. 03. 2019

Iztok Hvala

Idrijčan Iztok Hvala je pred štirimi leti diplomiral na Fakulteti za arhitekturo in približno toliko časa živi in dela v Londonu. Kot oblikovalec je zaposlen v ameriški multinacionalni tehnološki družbi Allford Hall Monaghan Morris. Trenutno je del ekipe, ki projektira poslovno zgradbo v Indiji, v kateri bo zaposlenih 15 tisoč inženirjev. London mu je všeč zato, ker se vse dogaja hitro, ker se vse stalno spreminja in ker v zraku prevladuje mentaliteta »can do«. Ta je tako pozitivna in nalezljiva, da mu ponuja neskončno možnosti za poslovni in osebnostni razvoj. Z njim se je pogovarjala Nataša Uršič.


14. 03. 2019

Tanja Makuc o Novi Zelandiji

V naši oddaji Primorci po svetu danes ne bomo poklicali daleč. V Goriških Brdih, v Vipolžah živi slikarka Tanja Makuc, ki je z družino do pred kratkim živela v Novi Zelandiji. Najprej se je zaljubila v deželo tisočerih možnosti in se ni mogla načuditi in nagledati naravnih lepot -od mogočnih gora, naravnih jezer, brzečih rek pa vse do fjodrov, vulkanskih predelov in številnih otokov. Potem pa jo je tako močno zagrabilo domotožje po mehki briški gričevnati pokrajini, domačih ljudeh in njihovih običajih, da ni več zdržala in se je vrnila domov. S Tanjo Makuc se bo v naslednjih minutah pogovarjala Nataša Uršič.


05. 03. 2019

Tjaša Fajdiga

V oddaji Primorci po svetu bo naša gostja Tjaša Fajdiga. Doma je iz ene najlepših vasi na Vipavskem - Lože pri Vipavi. Ob študiju prava je spoznala, da ji ostaja zelo malo časa za njeno največjo ljubezen - petje, ki jo osrečuje že od malih nog. Sledila je sanjam, se odpovedala udobnosti študentskega življenja v Ljubljani in uspešno opravila izpit na Konservatoriju za glasbo v Amsterdamu. Letošnje leto obiskuje zadnji letnik. Več o raziskovanju jazza in življenja v Amsterdamu kjer je odkrila zanimanje še za mjuzikal pa v naslednjih minutkah. S Tjašo se bo pogovarjala Nataša Uršič.


27. 02. 2019

Iris Skrt: "Burkina Faso ni taka, kot si jo ljudje predstavljajo."

Čeprav je Burkina Faso ena najrevnejših držav na svetu, z malo naravnih bogastev, je znana kot dežela poštenih in ponosnih ljudi. To je tudi dobesedni prevod imena države. Burkinci so znani kot izredno glasbeni narod, zato prirejajo veliko glasbenih festivalov. Glasba in ples odmevata iz vsakega doma in manjši glasbeni dogodki s ska in reaggy glasbo so dnevni običaj. O tej zanimivi zahodnoafriški državi nam v naslednjih minutah pripoveduje Iris Skrt. Z njo se je pogovarjal Andrej Šavko.


20. 02. 2019

Ljubezen do žuželk ga je pripeljala na Cambridge in do lastnega podjetja

Miha Pipan se je že kot otrok družil z žabami, žuželkami in celo tarantelami. Ljubezen do plazilcev ga je pripeljala do prestižne Univerze v Cambridgeu. Ko je že mislil, da je ena najboljših univerz na svetu rezervirana samo za bogataše, je ugotovil, da je tam študij cenejši kot v Ljubljani. Po študiju je s kolegi ustanovil podjetje Entomics, ki se ukvarja s predelavo ličink oziroma žuželk v neke vrste žuželčjo moko, ki jo industrija uporablja kot hrano za živali.


13. 02. 2019

Borut Mačkovšek se je zasidral ob Blatnem jezeru

Izolan Borut Mačkovšek je bil del rokometne reprezentance, ki je pred dvema letoma osvojila bronasto medaljo na svetovnem prvenstvu. Letošnjo sezono se je visoki zunanji igralec iz Celja preselil na Madžarsko. V Veszprem ga je poklical Primož Čepar.


05. 02. 2019

Jure Gostinčar: Življenje na Malti niso samo počitnice

Plesalec Jure Gostinčar iz Kopra se je pred leti odločil, da bo plesno znanje in izkušnje dopolnjeval v tujini. Zadnja tri leta je preživel na Malti. Na sončnem otoku, na katerem je spomladi in poleti več turistov kot domačinov, ga je najbolj navdušila mešanost različnih kultur. Z njim se je pogovarjal Andrej Šavko.


30. 01. 2019

Helena Uršič Vrabec v newyorški pisarni s pogledom na Manhattan

V današnji oddaji Primorci po svetu se »selimo« v New York ,kjer bomo obiskali Kraševko Heleno.Naredila je osupljivo kariero v tujini, čeprav je stara šele 29 let. S tujino se je spogledovala že kot študentka pravne fakultete v Ljubljani, saj je pripravništvo opravljala na slovenskem veleposlaništvu na Dunaju. Ko je diplomirala, se je s tedanjim fantom Tadejem preselila na Nizozemsko, končala magistrski študij in se zaposlila v multinacionalni družbi Ernst & Young v Amsterdamu. Na najstarejši univerzi na Nizozemskem, v Leidnu, je opravila še doktorat s področja prava in zaščite podatkov ter digitalnih tehnologij. Po nizozemski izkušnji sta se s Tadejem preselila v Združene države Amerike. S Fulbrightovo štipendijo je bila kot raziskovalka nekaj časa zaposlena na univerzi Yale. Trenutno ima v New Yorku pisarno s pogledom na Manhattan, v kateri kot pravnica dela za podjetje Palantir iz Silicijeve doline.


23. 01. 2019

Jasna Tuta nam razkriva vse barve Polinezije

Otoška država Francoska Polinezija je država bujnih vulkanskih otokov in eksotičnih plaž, kjer je naša tokratna gostja Jasna Tuta preživela tri leta. Posamezne otoke je spoznavala z jadrnico, ki je zadnje desetletje njen dom. V naslednjih minutah torej o bananah in ananasih, o polinezijskih plesih, glasbi in ljudeh ter o vsakdanu na majhni jadrnici sredi velikega oceana.


16. 01. 2019

Polona Levpušček

Novogoričanka Polona Levpušček se je pred petimi leti najprej odpravila na študijsko izmenjavo Erasmus na Nizozemsko. Poleg tega, da je tam končala tretji letnik, se je tudi zaljubila v Švicarja. Po začetni dilemi, kdo se bo kam preselil, je izbrala Švico. Sedaj živi in dela v Lucernu, ki je zanjo najlepše mesto v tej državi. Tja jo je poklicala Nataša Uršič.


10. 01. 2019

Arne Baruca (USA - Texas)

V tokratni oddaji bo z nami Koprčan Arne Baruca, ki že vrsto let živi v Združenih državah Amerike. Arne je docent marketinga na Univerzi v San Antoniu. Z njim se je pogovarjal Blaž Maljevac.


24. 12. 2018

Jan Miklavc

Jan Miklavc je na širšem Goriškem poznan, da je pred štirimi leti v Brdih kandidiral za župana. Volitve se niso iztekle po njegovih načrtih zato je kmalu po študiju politologije na ljubljanski Fakulteti za družbene vede odšel v tujino. Najprej v Španijo potem pa še v Gvatemalo kjer je opravljal prakso na tamkajšnjem predstavništvu Evropske unije. Načrte za vrnitev v Goriška Brda mu je prekrižala ljubezen. Bila je tako velika, da je ostal v Gvatemali in se tam celo poročil. Jan Miklavc je naš zadnji gost v iztekajočem se letu zato je Nataši Uršič povedal tudi, kako bodo v Gvatemali vstopili v novo leto.


19. 12. 2018

Katja Milič: »Prišla sem iz enega zamejstva v drugo.«

Tokrat gostimo Katjo Milič, ki jo je glasbena pot iz domačega Trsta vodila po številnih mestih različnih držav. Je docentka na Visoki šoli za glasbo in ples v Kölnu in profesorica klavirja na glasbeni šoli v Aachnu. Zadnja leta živi v majhnem kraju Astenet v Belgiji tik ob tromeji Nemčije, Belgije in Nizozemske, kamor jo je poklicala Helena Filipčič Gardina in z njo poklepetala o značilnem vlažnem podnebju, multikulturnem delovnem okolju, slovitih univerzah v Kölnu in Aachnu ter seveda o prazničnem vzdušju z znamenitimi božičnimi sejmi.


05. 12. 2018

Marko Žigon

Marko Žigon je doma iz Portoroža, dobri dve leti pa živi v Dubaju. Tja je odšel zaradi novih izzivov in želje po spremembi. Povedal je, da je bila menjava okolja dobrodošla, saj je moral spremeniti ustaljene življenjske vzorce, še posebej v državi, kjer je doma islam. S spremembo so bili postavljeni tudi temelji za nov način življenja, okolje pa mu je omogočilo tako osebno kot poklicno rast. Z Markom Žigonom, ki se v Dubaju ukvarja z zvočno terapijo, se je pogovarjala Nataša Uršič.


29. 11. 2018

Blaž Gasparini, Primorec v Seattlu

V tokratni oddaji Primorci po svetu skačemo čez lužo. Z mikrofonom se selimo v Seattle, kjer trenutno živi Koprčan Blaž Gasparini, danes post-doktorski raziskovalec oblakov. Z njim se je pogovoril Blaž Maljevac.


Več epizod
Domov V živo Podkasti Spored Kontakt