Ekološko posestvo Bogata na obrobju Bovca z novim manjšim muzejem in multimedijskim kotičkom si bo odslej mogoče pobliže ogledati vsak dan in tam kupiti tudi njihove izdelke. Kobariška mlekarna Planika, ki je v stoodstotni lasti kmetov - zadružnikov Kmetijske zadruge Tolmin, v Kobaridu sicer že ima muzej sirarstva Od planine do planike, z novo ponudbo na posestvu Bogata pa želi obiskovalcem Posočja tisočletno tradicijo sirarstva še približati.

Ne z rezanjem traku temveč s cingljanjem kravjih zvoncev so slavnostno odprli nove prostore na Bogatih, kot je staro bovško ledinsko ime, ki bo, je prepričana direktorica Mlekarne Planika Anka Lipušček Miklavič, dodana vrednost posoškemu turizmu. "Obiskovalci Bovškega se bodo lahko ustavili tu pri nas, živo videli krave, ovce, teličke, osle in druge domače živeli, pa ne samo to, tudi skozi filme spoznali ne samo nas, naše delo in posestvo, ampak celo dolino."

Mlekarna Planika mleko odkupuje od kmetov iz Posočja ter Idrijsko-Cerkljanskega, poleg tega imajo sami na Bogatih v Bovcu 142 glav živine, od tega 120 krav molznic, in letno namolzejo okoli 600.000 litrov mleka. "Iz tega izdelujemo ekološki jogurt, jogurt z dodanim konopljinim oljem, sir in konzumno mleko. Obdelujemo 104 hektarje zemljišč, poleti in jeseni imamo krave zunaj na paši noč in dan, razen v času molže, vmes pa kosimo krmo tudi za zimo."

Za vse to skrbijo štirje zaposleni - Zoran, Jernej, Marko in Miran, ki - jih pohvali Lipušček Miklavičeva - delajo, kot bi bila to njihova kmetija. "Približno podobno je, ja. Zjutraj začnemo ob štirih, končamo okrog pol sedmih. Damo seno, krmilno, potem jih damo nazaj na pašo. Popoldne pa začnemo spet, do pete ure," pravi Miran Mihelič, ki tu dela že 20 let in čeprav doma nikoli niso imeli kmetije, svojega dela ne bi zamenjal.

Prispevek Mariše Bizjak: