Foto: Radio Koper

Z razpisom, ki se je zaključil lanskega oktobra, je občinska uprava pridobila posodobljen seznam prosilcev za neprofitna stanovanja. Na njegovi osnovi bodo tako do izteka veljavnosti prednostne liste oziroma do prihodnjega razpisa oddajali tudi neprofitna stanovanja, ki jih še nameravajo izprazniti, prenoviti in zgraditi.

Piranska občina bo letos v neprofitni najem oddala pet prenovljenih stanovanj v Piranu in tri v Luciji. V tem letu naj bi jih obnovili še osem, načrtujejo pa tudi novogradnje. Župan Andrej Korenika: "In želja je, da v letu 2025 začnemo tudi z gradnjo stolpiča na Košti, kjer bi pridobili še dodatnih 22 stanovanj. Tako da govorimo o nekem razpisu, ki smo ga zdaj pridobili, ki ga bomo lahko uporabljali nekaj naslednjih let."

Prednost pri dodeljevanju neprofitnih stanovanj imajo – med ostalimi – invalidi, občani z daljšo delovno dobo, ki so brez stanovanja ali podnajemniki, žrtve nasilja v družini, pa tudi tisti, ki zdaj živijo v neprimernih občinskih stanovanjih in so bili že leta 2015 uvrščeni na prednostno listo. Na vrhu lestvice so tudi mladi in mlade družine. "Problem piranske občine je, da se mlade družine, mladi občani izseljujejo, torej predvsem na Hrvaško, tako da želimo ta trend zaustaviti, morebiti pridobiti tudi te naše občane nazaj. In prioriteta je tudi, da ponudimo na trgu nekaj kadrovskih stanovanj. Kajti so določeni deficitarni poklici, kjer težko pridobimo kader, kot so zdravniki, redarji in podobno, tako da razmišljamo tudi v tej smeri," je še pojasnil Korenika.

Letos naj bi Piran s prenovo stanovanja v Gledališču Tartini, ki jo načrtuje občina, dobil tudi umetniško rezidenco.