Foto: Radio Koper

Splošna bolnišnica Izola daje veliko ponudb za razpis specializacij, tudi za dejavnosti, ki so deficitarne, ne le v Izoli, ampak tudi v širši regiji, pravi strokovni direktor Dušan Deisinger. Ena takih je dermatologija: "Dermatologija je zanimiva dejavnost, a zanimiva je predvsem z vidika zasebništva. Tako imamo v Istri samo še dermatologinjo, ki dela v bolnišnici in koncesija je v enem od zdravstvenih domov."

Kot še pravi Deisinger, je bolnišnična dermatologinja uvedla v delo že mnoge mlade kolege, a ti niso ostali v zavodu: "Kolegica se je počasi naveličala mentorirati, ker se tisti, ki so kasneje tudi postali specialisti, niso odločili za delo v bolnišnici, ampak so šli v svojo zasebno dejavnost. Tako jim je lažje in tudi več zaslužijo."

Splošen interes mladih bodočih zdravnikov za specializacijo v Izoli je velik. Odvisno je sicer od samih področij dela. Pred časom so bila nekatera izredno cenjena: "Na splošno kirurgija, internistika. Nihče ni povpraševal po radiologiji. Danes je radiologija "in" specializacija, saj vemo, da radiologi pri preiskavah niso veliko prisotni, za to imamo radiološke inženirje." Specialist radiolog pa izvide odčita s svoje delovne postaje, ki je lahko v bolnišnici ali drugje. Dela pa lahko za matično hišo ali za druge po pogodbi.

Zelo malo je zanimanja za področje citologije in patologije, še pravi Deisinger in meni, da bi lahko pri tem pomagala sodobna tehnologija: "Tudi te dejavnosti bodo počasi lahko prišle na t.i. gledanje od daleč. Tudi tu se veliko spreminja."

Bolnišnica trenutno obnavlja prostore oddelka za citologijo in patologijo, kjer bo, po napovedih, nameščena najsodobnejša oprema.